Belediye Başkanı M.Yüsran Erden, ilçe kültürünü yansıtan her türlü tarihi eseri bodrumlardan çıkartarak kent müzesi oluşturmak için çalışma başlattıklarını ifade ederek “İlçemizin tarihi, belleği olması amacıyla bir buçuk yıl önce başlattığımız çalışmalar sonucunda 500'den fazla tarihi eser evlerimizin bodrumlarından çıkarak gerçek değerini bulacağı kent müzemizde yerini alacak” dedi.
“TARİH, BODRUMLARDAN ÇIKIYOR”
Türkiye'nin Cittaslow unvanlı 5 sakin şehrinden biri olan Yenipazar'da her geçen gün artan yeniliklere bir yenisi daha eklendi. Yavaş yaşamı kendisine ilke edinerek bunu da ilçe yaşam kriterlerinin uygunluğu ile uluslararası alanda tescilleten Yenipazar Belediye Başkanı M.Yüsran Erden, şimdi de kent müzesi oluşturmak için çalışmalarını hızlandırdı. Belediye hizmet binasının yeni yerine taşınmasının ardından boşaltılan eski binanın zemin katındaki 300 metrekarelik alana kent müzesi, önünde kalan 600 metrekarelik alanında açık hava müzesi yapmak için son aşamaya geldiklerini ifade eden Başkan Erden; “Yenipazar, bin yıllardır birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir yerleşim merkezidir. Özellikle son dönemde dedelerimizin ve daha büyüklerinin kullanmış olduğu her türlü alet, malzeme, kitap, doküman, giysi, müzik aletleri, ziraat aletleri ve Osmanlı döneminde kullanılan her türlü malzemeyi halkımızın bodrumlarından çıkartarak müzeye bağışlanması için kampanya başlattık. Bir buçuk yıl önce başlattığımız kampanya ile 500'den fazla tarihi malzeme çürümeye terk edilmekten kurtularak gün yüzüne çıktı. Bu eserlerle ilçemizin bir belleği, bir arşivi yavaş yavaş oluşacak. Biz de bu kültürümüzü gelecek nesillere taşıyacağız. Daha önceleri kullanılan ancak günümüzde bodrumlara atılarak çürümeye terk edilen tüm malzemeler bundan böyle müzemizin malı olurken, bu malzemeleri bağışlayanlar da isimleri ile anılacak.”
“KENTTE YETİŞEN SANATÇILAR DA MÜZEDE YERİNİ ALACAK”
Başken Erden, yakın zamanda kaybetmiş oldukları ve Yenipazar'ın yetiştirdiği iki sanatçının da bu müzede yaşatılacağını ifade ederek; “Yenipazarlı hemşerimiz TRT Ankara radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı Muazzez Türüng ile Türk Sanat Müziği Sanatçısı Ali İhsan Kayacan için de köşe hazırladık. Bu iki sanatçımızın çalışmalarını, anılarını ve aile albümlerini yakınlarından derleyerek müzemizde sergileyeceğiz. Onun dışında birçok sanatçımızın da aynı şekilde bir köşesi yapmayı düşünüyoruz. Kültürümüzü yaşatmak için Yenipazar belediyesi olarak ilk adımı atıyoruz” dedi.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg