MHP ve CHP’li üyeler görüşülen 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin, TOKİ personeli için mevcut mevzuat hükümlerinin devamını öngören birinci maddesinin daha sonra görüşülmesini istedi. Teklifin bütçe görüşmeleri sırasında yapılması eleştirildi. Yapılan oylamada birinci madde kabul edildi.
 
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ile Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi’ye ait, ‘375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ görüşülmeye başlandı. MHP ve CHP’li üyeler bütçe görüşmeleri sırasında konunun ele alınmasına tepki gösterdi. TOKİ personeli için mevcut mevzuat hükümlerinin devamını öngören birinci maddenin, daha sonra görüşülmesi istendi.
 
Görüşmelere verilen aradan sonra söz alan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, eşit işe eşit ücret getiren 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurum personelinin maaşlarında bir düşüş yaşandığını aktardı. Sehven yapılan bir hata olduğunu ifade eden Karabel, “Bizi eski halimizle bırakın, personelin dışarı kaçışını önleyelim. Kariyer uzmanı, 2 bin 600 liradan başlıyor, kararname ile 2.5 senelik uzmanım 2 bin 100 TL’ye düştü." şeklinde konuştu.
 
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de yöneltilen eleştirilere cevap verdi. Şahin, “Hayat dinamik bir yapıda. Yasalar yapılıyor, kanun hükmünde kararnameler düzenleniyor. Zaman içinde öngörülmeyen bazı aksaklıklarda çıkabiliyor.” dedi. Mevcut hakların korunmasının da eşit işe eşit ücretin bir diğer önemli ilkesi olduğunu vurgulayan Şahin, “Birinci maddedeki düzenlemenin özü budur.” İfadesini kullandı.
 
"666 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME DELİNİYOR"
 
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, "TOKİ, 666 Sayılı Kanun Hükmünde Karaname’nin dışına mı çıkartılıyor, bir haksızlık mı gideriliyor? Benim algıladığım bu kapsamın dışına çıkılıyor. Bunu, sistemin delinmesi olarak görüyorum. Bir kere bu yolu açarsak, sistem delik deşik olur. Kamu çalışanlar arasında ciddi rahatsızlıklar yaratılır." dedi.
 
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, sorunun sadece TOKİ’de olmadığını söyledi. Günal, “TOKİ’ nin bir sorunu varsa tabiî ki giderilecek ama bu şekilde gelmesine, kanun teklifi şeklinde gelmesi yanlış. İlke olarak yanlış var. Usul hatası da var." diye konuştu.
 
CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "Vicdanımız rahatsız, acaba başka kurumlarda da hak kaybı var mı? TOKİ’deki gibi hak kaybı olan kimler var, onların sahipleri mi yok?" diye sordu. Teklifin TOKİ ile ilgili birinci maddesi, yapılan oylama ile kabul edildi. (CİHAN)