Birinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Doç. Dr. Ümit Sayın"ın, eşini fişleyerek bu raporu ikinci davanın sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolan"a gönderdiği ortaya çıktı.
İkinci davanın yedinci duruşmasında mahkemeye gelen yeni 24 ek klasörün içinde, Tolon"dan ele geçirildiği belirtilen belgelerde Sayın"ın eşi hakkındaki fişleme nitelikli bir rapor yer aldı. “Eşim Yasemin Fidan Sayın"ın geçmişi ve kendisi hakkında bilgi” başlığını taşıyan evrakta eşinin ilkokul mezunu bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldiğini anlatan Sayın, eşinin kardeşinin de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi"nde müstahdem olarak çalıştığını ve Fethullah Gülen"e yakınlığıyla bilinen “Işık evleri”nde yetiştiğini öne sürüyor.

"Karakteri değişti"
Sayın, eşinin ailesinin Boğaziçi Üniversitesi"nde etkili olan Adnancılar ile ilişkisi olabileceğini tahmin ettiğini söylediği belgede, “Yasemin Fidan Sayın 1992 yılından bu yana kız arkadaşım olmasına karşın 1996 yılında kendisiyle evlenmek için ABD"den gelince daha önceden tanımadığım dinci ailesiyle karşılaştım. ABD"ye gelmek için vize alamayan Yasemin Fidan"la evlenince J-2 vizesiyle ABD"ye gitme şansı buldu. Daha sonra H-4 vizesine geçti. Orada İngilizce öğrendi. ABD ortamına adaptasyon sağladı” diyor. Sayın, eşinin 2001 yılında geçirdiği iş kazası sonucu karakterinin değiştiğini, ciddi davranış bozuklukları yaşadığını, annesinin ölümünün ardından da Türkiye"de dinci grupların içine girdiğini iddia ediyor.
Durumunun tüm bilim adamlarına, sivillere ve askerlere ibret olmasını isteyen Sayın, bu konuda yapılması gerekenleri ise şöyle anlatıyor:
“Kemalist sivillerle, TSK"nın işbirliği yaptığı oluşumlar bir an önce meydana getirilmelidir. Konu hakkında daha detaylı ikinci bir rapor hazırlayabilirim. Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı ve ilgili askeri kurumlarla acilen görüşülmesi ve bu veya benzeri konuların güvenli koşullarda karşılıklı irdelenmesi talebimin kabul edilmesi saygılarımla bilgilerinize sunulur.”

"Kritik dönem"
Ek klasörler arasında Sayın"ın Genelkurmay Başkanlığı"na gönderdiği bir rapor da yer aldı. 2004 tarihli raporda Türkiye"nin kritik bir dönemden geçtiğini, örgütlenip önlem alınmazsa parçalanacağını savunan Sayın, bu parçalanma planında sahte verilerle olduğu iddia edilen yaklaşık 43 etnik grubun tam bağımsızlığının hedeflendiğini iddia ediyor.

Ertekin"den Saçan"a tehdit mesajı
İkinci Ergenekon davasının yedinci duruşmasında mahkemeye ulaşan 24 yeni ek klasör arasında tutuklu sanıklardan, eski Organize Suçlar Şube Müdürü avukat Adil Serdar Saçan"a yönelik tehdit içerikli bir mesaj çıktı. Birinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından kuyumcu Hayrettin Ertekin, 2006 yılının temmuz ayında Saçan"a gönderdiği e posta mesajında, şöyle diyor:
“Satılık şeref fakiri, seninle hesaplarımızı paylaşmak bana ne zaman kısmet olacak? Her saat her dakika seninle buluşmak için sabırsızlanıyorum. Bilmelisin senin için yaşıyorum. İntikam almadan ölmek bana haram olacak. Benim adresim belli sen yer ver, hemen geleceğim.”