ABD’nin Columbia Üniversitesi Klinik Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Maimonides Tıp Merkezi Üroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Ridwan Shabsigh, 22. Ulusal Üroloji Kongresi için gittiği Kuzey Kıbrıs’ta, Habertürk’ün sorularını yanıtladı. Erektil disfonksiyon (ED), erken boşalma, hipogonadizm (erkeklerde testis fonksiyonlarındaki yetersizlik) ve kadın cinsel işlev bozukluğu tedavisi için araştırılan ilaçlar üzerinde sayısız klinik çalışmalara katılan, yeni ilaçların etkinlik ve güvenlik denemelerinde başaraştırmacı olarak görev yapan Suriye asıllı Prof. Dr. Shabsigh, cinsel sorunlarda erkeklerin tüm dünyada “utanç” nedeniyle doktora gitmek istemediğini belirtti. Prof. Shabsigh, şunları söyledi:

‘SAĞLIKLI İNSAN SEKSİDİR’
“Sağlıklı insan seksi insandır. Sağlıklı yaşam, cinsel sağlığı da beraberinde getirir. Çok çalışmak, az uyumak, stres, sigara ve hareketsizlik, kalp krizinin yanı sıra seksüel sorunlara da yol açar. Orta yaş erkekte, çocukların ihtiyacı, para biriktirme telaşı, kariyerini koruma ve kariyer yapma hırsı gibi etkenler strese yol açıyor. Stresle baş edemeyen orta yaş erkeği, risk alacak şekilde davranıyor. Sosyalleşmiyor, spor yapmıyor ve bunun yerine sürekli yemek yiyor veya alkol, sigara içiyor. İşten arta kalan tüm vaktini televizyon karşısında geçiriyor. Dolayısıyla göbek yapıyor. Erkekte göbek, cinsel sağlığı olumsuz etkiler.”

‘ÇİÇEKSİZ’ KOCALAR
“Eşiniz uzun süredir eve elinde çiçekle gelmiyorsa ve sizinle vakit geçirmek için fırsat yaratmıyorsa, sorun var, onu doktora götürün” diye kadınlara seslenen Prof. Shabsigh, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sertleşme sorunu, kalp ve diyabetin de habercisi olabilir. Diyabet, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, cerrahi operasyon, sigara, alkol, madde bağımlılığı, ilaçların yan etkileri, kişinin eşiyle yaşadığı sorunlar ve obezitenin yanı sıra, çok çalışmak, az uyumak, stres, ve hareketsizlik de kalp krizinin yanı sıra seksüel sorunlara yol açar.”