Bursa'daki bir özel hastanede, Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Üroloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay ve ekibi tarafından yapılan ilk böbrek naklinde, 3 çocuk sahibi Sabriye Özü'nün böbreği, 5 yıldır diyaliz tedavisi gören 40 yıllık eşi İhsan Özü'ne nakledildi.
Eşinin böbrek vermesini yıllarca kabul etmedi
Oto tamirciliği yapan İhsan Özü'nün hayatı, böbrek yetmezliği nedeniyle tehlikeye girmişti. 5 yıl boyunca, haftanın 3 günü diyaliz tedavisi gören Özü, yaşadığı ciddi olumsuzluklara rağmen eşinin böbreğini bağışlaması konusundaki ısrarlı tekliflerini kabul etmiyordu. Ancak böbrek vericisi bulunamadığı için, Özü'nün sağlığı gün geçtikçe daha da kötüye gitti. Özü, görme yeteneğinin de kaybolmaya başlaması üzerine, eşinin ''böbreğimi vereyim'' teklifini kabul etti. Ardından eşiyle birlikte Bursa'daki özel hastanenin Organ Nakli Merkezi'ne başvurdu. Merkezde yapılan tetkiklerin ardından, eşler arasında doku uyumu olduğu tespit edilmesi üzerine, naklin yapılmasına karar verildi.
Prof. Dr. Bülent Oktay ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyon başarılı geçti. Sağlığına kavuşan Özü, çok sevdiği eşinin ilk günden itibaren böbreğini vermekte ısrar etmesine rağmen, bunu kabul etmediğini belirtti.
Sonradan bu kabul ettiğini dile getiren İhsan Özü, ''Çünkü ben zaten sağlığımdan olmuştum ve eşimin de sorun yaşamasını istemiyordum. Ancak uzmanlar eşimin sağlığını kaybedeceği şeklindeki endişemin yersiz olduğunu anlatması üzerine, nakli kabul ettim. 39 yıldır evliyiz. Evliliğimin 40. yılına eşimin bağışladığı böbrekle gireceğim. O bana bir böbrek değil, bir hayat bağışladı. Şimdi eşim ve operasyonu gerçekleştiren tecrübeli ekip sayesinde kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum'' dedi.
''İyi günde de kötü günde de beraberiz' demiştik''
Sabriye Özü ise bir an bile tereddüt etmeden eşine böbreğini verdiğini belirterek, şöyle devam etti:
''Eşim diyaliz makinesine girdikten sonra halsizlikten neredeyse kolunu bile kıpırdatamayacak hale geliyordu. Onu böyle çaresiz gördüğümüzde çok üzülüyorduk. Aslında ben daha ilk andan itibaren böbreğimi vermeye hazır olduğumu söylemiştim. Eşim ise bu teklifimi kabul etmiyordu. Ancak onca yıl sonra nakil operasyonunu kabul ettirebildim. Biz imza atarken 'iyi günde de kötü günde de beraberiz' demiştik, bu hayatı beraber kurmuştuk. Eşim tekrar sağlığına kavuşacağı için çok mutluyum.''