Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği’nin Bafa’nın Pınarcık köyünde yeni filminin çekimlerine başlayan Yüksel Aksu’ya geçen yıl verdiği “yeni filmimde bu eşeklere rol vermek istiyorum” sözünü hatırlattı. Bunun üzerine Yüksel Aksu, Söke Kisir Köyünün eşeklerine sahip çıktı. Eşekler bir araçla Kisir köyü muhtarı Baki Suna tarafından Pınarcık Köyü’ne getirildi. Eşekler artist oldukları ve filmde önemli rol üstlendikleri için süslendiler.
Kisir’in eşekleri yıllarca yük çektiler, sonra azad edildiler, hapsedildiler. Ama artık şans yüzlerine güldü. Ünlü yönetmen Yüksel Aksu tarafından oyuncu kadrosuna alındılar. Aksu, çekimlerin yapıldığı Pınarcık Köyünde gerçekleştirilen basın toplantısında eşeklere rol verileceğini açıkladı. Kisir köyü muhtarı Baki Suna tarafından kamyonetlerle çekimlerin yapıldığı Pınarcık Köyü’ne getirilen eşekler, görevlerine başladı.
Filmin başrol oyuncusu Ayşe Bosse ile birlikte artist eşeklerden birisiyle poz veren Yüksel Aksu, “Menderes Havzası, dünyanın en önemli beşiklerinden biridir. Batı Anadolu ve Ege dünya uygarlığının temelidir. Dünya felsefecileri, matematikçileri, edebiyatçıları, bu coğrafyadan çıkmıştır. Bu coğrafyanın kültürüne, tarihsel mirasına, eşsiz güzellikteki doğasına sahip çıkmak, herkesin sorumluluğudur. Eşekler de bu güzelliklerin içinde yer alan önemli canlılardır. Onlara da sahip çıkmamız gerekir” dedi.
Beşparmak Dağları’nın vahşi ve engebeli coğrafyasında yol olmadığından, bölgenin en önemli ürünü olan zeytinler toplandıktan sonra çuvallara doldurularak eşeklerle düze indirildiğini açıklayan Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “O nedenle zeytin zamanlarının en çok aranan hayvanıdır eşekler. Zeytin mevsimi bittiğinde birçok eşek, sahipleri tarafından yaşlandığı ya da bakımı masraflı olduğundan azad edilmektedir. Sahip çıkılmayan eşekler başıboş gezdiğinden köylülerin arazilerine girip zarar vermesin diye, çiftçi mallarını koruma kanununa göre, muhtarlıklar tarafından yakalanarak köy içinde oluşturulan tokatlara konulmaktadır. Sahipleri eşeklerini almaya gelmediğinden, eşeklerin bakım sorunları çıkmakta, bu konuda bütçesi olmayan muhtarlar da sıkıntıya düşmektedirler. Bu tür sorunun yaşandığı köylerden birisi de Bağarası'na bağlı Kisir Köyü. Kisir köyü muhtarı Baki Suna derneğimiz EKODOSD’u arayarak bu konuda yardım istedi. Biz de geçtiğimiz yıldan bu yana bölgede araştırmalar yürüten ‘Dondurmam Gaymak’ filminin ünlü yönetmeni Yüksel Aksu’yu aradık. Geçen yıl bize verdiği sözü hatırlattık” dedi.
Yönetmen Yüksel Aksu’nun eşeklerle ilgili duyarlılığını filmdeki entelköy’ün sembolünü eşek figürünü gösterdiğini vurgulayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Kisir’in eşekleri artık çok mutlu. Darısı diğer eşeklerin başına. Ancak her eşek, artist eşekler kadar şanslı değil. Dağlardaki eşeklerin bu sorunları devam edecek. Bütün dağın yükünü aylarca çeken bu çilekeş hayvanlar, işleri bitince atılmamalıdır. Bu hayvanları atanlar hakkında gerekli yaptırımlar uygulamalı, sığırlarda olduğu gibi kulaklarına kime ait olduklarını belirten çipler takılmalıdır. İlgili kurumlar, bu tür hayvanlar için köpek barınma evleri gibi, bakımevleri ve rehabilitasyon merkezleri kurarak bu sorunların çözülmesine katkı yapmalıdır. Ege kültürünü, tarihini, doğasını yapmış olduğu filmlerde yansıtan, bölgenin tanıtılmasına ve özellikle yeni filmiyle doğa ve çevre bilincinin oluşmasına da büyük katkı yapacak olan yönetmen Yüksel Aksu’ya, EKODOSD olarak bir de teşekkür plaketi sunduk” dedi.