Parlamento seçimleri, art arda patlayan bombaların gölgesinde yapılıyor. Oy sandıklarını taşıyan eşekler ise, seçimin en önemli ayağını oluşturdu.

Afganistan'daki parlamento seçimleri, halkın oy vermesini istemeyen Taliban'ın eylemleri nedeniyle şiddetin gölgesinde gerçkeleşiyor.

İlk saldırılar, oy verme işleminin başlamasından kısa süre önce düzenlendi. Başkent Kabil ile Celalabad'daki roket saldırılarında 2 kişi öldü. Ülkenin kuzeyinde düzenlenen bir Taliban saldırısında ise 7 kişi hayatını kabetti.

Seçim hazırlıklarının en önemli ayağı ise ülkedeki eşekler oldu. Her seçimde olduğu gibi, bu kez de seçim sandıklarını oy kullanılacak bölgelere eşekler götürdü.

Afganistan seçimlerinin temel ulaşım araçlarından olan eşekler sadece sandıkları değil, seçim görevlilieri için plastik masa ve sandalye de taşıyorlar.

2 bin 500'den fazla adayın, 249 sandalyeli parlamento için yarıştığı seçimlerde en önemli sorun güvenlik ve usulsüzlükler. Boykot çağrısı yapan Taliban, adayları ve seçim görevlilerini öldürmekle tehdit ediyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ise halka "mutlaka oy kullanın" çağrısında bulundu.

280 binden fazla askerin güvenliği sağlamakla görevlendirildiği seçimlerin ilk sonuçları 8 Ekim'de, nihai sonuçlar ise 31 Ekim'de açıklanacak.

Vatan