Iğdır merkeze 27 kilometre uzaklıktaki 80 haneli, 450 nüfuslu Mezra köyü sakinleri, içme suyu şebekesi yaylacılar tarafından tahrip edilince susuz kaldı. Yaklaşık 3 aydır su ihtiyaçlarını köylerinden 7 kilometre uzaklıktaki Alibey köyünden eşeklerin sırtında su taşıyarak gideren köy halkı, Ramazan ayında yaklaşık 35-40 derece sıcağın altında oruçlu olarak 7 kilometre yol yürüyor. Normalde köylerine yetmeyen su şebekesinin yaz aylarında yaylacılar tarafından kesilmesi ile birlikte sıkıntının iyice çileye döndüğünü anlatan köy muhtarı Abdullah Ağırkaya, "Köyümüzün suyunun geldiği membaının üzerinde çadırlarını kuran yaylacılar su borularımızı tahrip ederek, normalde bizimle birlikte dört köye gelmesi gereken suyun önünü keserek kendileri ve hayvanları için kullanıyorlar. Bu nedenle de köyümüzde su sıkıntısı içinden çıkılmaz bir hal aldı. Üç yıldır yazın 6-7 ay bu sorunla karşı karşıyayız. Yetkilere bu sorunumuzu aktardık, onlar da bir çözüm bulmadılar. Gördüğünüz gibi bu sıcakta çoluk çocuk hayvanımız susuzluktan kırılıyoruz" dedi.

"GÜNDE ÜÇ KEZ 14 KİLOMETRE YÜRÜYEREK EŞEKLE SU TAŞIYORUM"

Her gün iki veya üç kez 7 kilometre gidiş, 7 kilometre geliş yolu katederek hem kendilerinin hem de hayvanlarının suyunu eşek sırtında taşıyarak karşıladığını anlatan Fatma Çakmaz, "Biz bir şekilde su ihtiyacımızı karşılıyoruz, fakat hayvanlarımız susuzluktan birbirini yiyecek duruma geliyor. Bu da beni çok üzüyor. Sabahleyin babam kiraladığı komşumuzun traktörü ile bir tanker su getirerek hayvanlarımızı suvardı. Fakat bu da yeterli gelmedi. Şimdi ben de gördüğünüz gibi kardeşimle evin ihtiyacını karşılamak için eşekle su taşıyorum. Burada tek isteğim köyümüzün içine kadar suyun gelmesi" şeklinde konuştu.

Kardeşleri ve komşuları ile toplu halde su taşımak için yola düşen Nermin Kaya her gün bu çileyi çektiklerini belirtirken, Abdullah Varhan da, "60 yaşındayım, bu sıcakta oruç tutuyorum, tarlada çalışıyorum. Gördüğünüz gibi bu elimdeki iki ufak bidonu ancak taşıyabiliyorum. 24 saatlik su ihtiyacımızı bu iki ufak bidonla karşılıyorum. Bir an önce bizim bu su sorunumuzun çözülmesini istiyorum" dedi.