Suriye ordusuna ait savaş uçakları ile tankların Halep'te muhaliflerin denetiminde olan mahallelerine yönelik saldırıları sebebiyle, kentteki camilerin büyük bölümü ağır hasar görürken, saldırılar sebebiyle ezanlar da okunamıyor.

Yerel kaynaklar, çatışmaların çıktığı cephe hatları üzerinde bulunan camilerin bazılarının Esed güçleri tarafından yıkıldığını aktarıyor. Esed güçleri, minarelere keskin nişancıların mevzilenebileceği gerekçesiyle camileri hedef alması ise şehir halkı nezdinde tepkiyle karşılanıyor.

Örneğin, Halep'in tarihi eski şehir bölgesinde yer alan ve Osmanlı döneminde inşa edilen el-Adli camisinin aynı gerekçeyle vuruldu. Caminin minaresi yıkılırken ana binası kullanılamaz hale geldi. Bölge sakinleri, tarihi camide ezanın susmasını hüzünle karşılıyor.

Halep ezana hasret
 
AA'ya konuşan cami görevlisi Ahmed Ebu Halid, "cephe hattındaki camilerin rejim güçlerinin tank ve topçu ateşi sonucu yıkıldığını" ifade ederek, "Esed güçleri, sivillerin yoğunlukla bulunduğu mekanlara ya varil bombasıyla saldırıyor ya da tanklarla" dedi.

 "Halk, varil bombası saldırılarından dolayı teravih namazına gitmeye korkuyor" diye konuşan Ebu Halid, "Esed güçleri 24 saat Halep'te muhaliflerin elinde olan yerlere varil bombasıyla saldırıyor. Kentte bir çok bölgede bir kişiye dahi rastlanmak imkansız. Rejim, kentte toplu ulaşım yerleri ile kavşakları son günlerde hedef almaya başladı" ifadelerini kullandı.

Maadi bölgesi sakinlerinden Ebu Mervan ise, "Esed güçlerinin, toplu yerleri hedef almasında dolayı, Razi Camisinin büyük hasar gördüğünü ve cami yakınlarına düşen iki varil bombası sebebiyle 5 katlı bir binanın tamamen çöktüğünü" dile getirdi.

"Esed güçlerinin devrimin ilk gününden bu yana ibadet yerlerine saldırdığını" ifade eden Ebu Mervan, Halep'te muhaliflerin kontrolünde olan bir çok bölgede camilerin hasar gördüğünü ve kullanılmaz hale geldiğini" vurguladı.

Muhalif bölgelerde insanların ezan sesine hasret duyduğuna" işaret eden Ebu Mervan, Ramazan ayının gelmesiyle de halkın varil bombası korkusuyla sağlam camilere gitmeye korktuğunu söyledi.

Emevi Camii (Hz. Zekeriya Camii) Harabeye Döndü
 
İç savaşın başladığı 15 Mart 2011'de bu yana yaklaşık 2000 cami yıkıldı veya zarar gördü. Bu camiler arasında en göze çarpanı, İslam tarihinin en eski ve büyük camilerinden biri olan Halep'teki Emevi Camii'ydi. Hz. Zekeriya Camii olarak da bilinen mabetteki paha biçilemeyen birçok el yazması Kur'an-ı Kerim kaybolurken, cami çeşitli yerlerinden aldığı hasarlarla ibadet edilemez hale geldi.
İçerisinde Hz. Zekeriya'nın türbesinin yanı sıra, Hz. Muhammed'in sakal-ı şerifi ve dişinin de bulunduğu kutsal emanetler ile, İslam tarihi açısından kıymet biçilemeyen çok sayıda el yazması ve Kur'an-ı Kerim'in yer aldığı caminin bin yıllık minaresi, 23 Nisan 2013'te Esed güçlerinin düzenlediği saldırılar sonucu yıkıldı.

Mihmandar, Hz. Ömer ve Halid Bin Velid Camii
 
Halep'in merkezinde bulunan Eyyubiler dönemine ait Mihmandar Camii de Esed güçlerinin açtığı top ateşinde hasar gördü. Rejime ait savaş uçaklarının saldırıları sonucu, Dera kentindeki Busra eş-Şam bölgesinde bulunan ve Hz. Ömer döneminde yapılan Hz. Ömer Camii, moloz yığınına döndü.

 Humus'un Halidiye bölgesinde, İslam tarihinde önemli bir yeri olan ve "Seyfullah" (Allah'ın kılıcı) namıyla bilinen Halid bin Velid'in mezarının bulunduğu Halid Bin Velid Camii'nin kubbesi ve minaresi 10 Temmuz 2013'te büyük hasara uğradı. Havan topu ve roketler sonucunda cami içerisindeki Halid Bin Velid türbesi tamamen yıkıldı. Çatışmalardan Şiilerin kutsal mekanlarından "Hz. Zeynep Makamı" ve "Rukayye Mescidi" de zarar gördü.