Başkent Şam yakınlarındaki Sünni Deraya kasabasında, aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da yer aldığı 200'den fazla cesed in bulunduğu öğrenildi. Esed birliklerinin, üç gün süren bombardımanın ardından önceki gün girdiği kasabada ev ev baskınlar düzenleyerek sivilleri infaz ettiği kaydedildi. Suriye resmî haber ajansı, katliamı, "Kahraman silahlı kuvvetlerimiz Deraya'yı silahlı teröristlerden temizledi." sözleriyle duyurdu.

Ebu Kinan isimli bir görgü tanığı, "Esed'in ordusu Deraya'da tam bir katliam gerçekleştirdi. Sadece son bir saat içinde 122 ceset bulundu. Bunlardan 20 kadarı keskin nişancılar tarafından öldürülmüş gibi görünüyor. Geri kalanları ise yakın mesafeden vurularak infaz edilmiş." dedi. Ebu Kinan, 8 yaşındaki Esma isimli bir kız çocuğunun ailesiyle beraber arabadayken keskin nişancılar tarafından vurulduğunu aktardı. Sosyal paylaşım sitelerine yüklenen bir videoda da, Deraya'nın Ebu Suleyman el-Darani Camii'nde yan yana yatan onlarca ceset görüldü. Görüntüleri çektiği sanılan bir kişi, "Bir katliam, Esed güçlerinin nasıl intikam aldığını görüyorsunuz. Caminin içinde 150'den fazla ceset var." diyor. Muhalif Yerel Koordinasyon Komiteleri, rejime bağlı birliklerin cumartesi günü ülke genelinde aralarında onlarca çocuk ve kadının da olduğu 440 kişiyi öldürdüğünü açıkladı. Son katliamlarla birlikte Esed karşıtı isyanın başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini aştı. Şiddet, Ramazan'a ve bayrama denk gelen son bir ayda zirveye çıkarken rejim güçleri tarafından bu dönemde öldürülenlerin sayısı 4 bini buldu.

Humus şehrine bağlı Hula kasabasında 25 Mayıs'ta yarısı çocuk 108 kişi yakın mesafeden başlarından ve enselerinden vurularak katledilmiş, yan yana sıralanmış genç ve çocuk cesetlerinin fotoğrafları tüm dünyada büyük bir öfkeye yol açmıştı. Hama yakınlarındaki Kubeyr köyünde de haziran ayı başında rejime bağlı milis grup Şebbihalar, 80'den fazla Suriyeli infaz etmişti.

FARUK ŞARA ORTAYA ÇIKTI

Suriye'de hakkında rejimden ayrılarak muhaliflere katıldığı söylentisi çıkan Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk Şara, iddialardan sonra ilk kez kamuoyu önüne çıktı. Resmî haber ajansı SANA, Şara'nın ikili ilişkileri geliştirmek üzere Suriye'de bulunan İran heyetiyle görüştüğünü duyurdu. Muhalifler, Sünni bir aileye mensup Şara'nın rejimden ayrılıp ülke dışına çıkmaya çalışırken yakalandığını ve ev hapsine alındığını duyurmuştu. Şimdiye kadar rejimi terk ederek muhaliflere katılan en üst düzey Suriyeli yetkili, başbakanken ayrılan Riyad Hicab olmuştu.