POLİS adaylarına cinsel tacizde bulunduğu, borç para aldığı iddiaları üzerine hakkında soruşturma açılan ve bu nedenle emekliye ayrılan Erzincan Polis Meslek Yüksekokulu (MYO) eski Müdürü Hasan Kalkan'ın Birinci Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlandı.

Emekli olan Kalkan hakkında Cumhuriyet Savcısı, 7 yıla kadar hapis cezası istedi.

Bir ve ikinci sınıfında 150'şer öğrencinin öğrenim gördüğü, 90'a yakın personeli bulunan Polis MYO, geçen Haziran ayında İkinci Sınıf Emniyet Müdürü olan 45 yaşındaki Hasan Kalkan'ın bazı öğrencilerden borç para aldığı, bazılarına ise cinsel tacizde bulunduğu iddiaları ile çalkalandı. Öğrencilerin şikayetleri üzerine Emniyet Genel Müdürlüğünden iki polis başmüfettişi Erzincan'a gelerek öğrenciler ile personelin ifadelerini aldı. İdari ve adli soruşturmanın ardından Müdür Hasan Kalkan emekliliğini istedi.Birinci Asliye Ceza Mahkemesi'de hakkında dava açılan Hasan Kalkan'ın yargılanmasına bugün başlandı. Duruşmaya emekliye ayrılan ve Trabzon'a yerleşen eski müdür Hasan Kalkan ile taciz iddilarında bulunan ve şimdi İstanbul'da polis olarak görevli olan M.E. katılmadı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Metin Afşar tarafından hazırlanan iddianamede, eski okul müdürü Kalkan hakkında, eğitim- öğretim ilişkisinden kaynaklanan görevi kötüye kullanmak suretiyle zincirleme olacak biçimde cinsel taciz, kamu görevini kötüye kullanmak suretiyle cinsel saldırı suçundan 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istendi.

`MÜDÜR ŞORTLA UZANDI, BEN DE MASAJ YAPTIM'

Kalkan'ın ilk duruşmasında Polis MYO'da görev yapan şube müdürleri, emniyet amirleri, polis ve öğrenci ve sekreterden oluşan 9 kişi tanık olarak ifade verdi. Tanıklardan 8'i başmüfettişler ile cumhuriyet savcısına verdikleri ifadenin dışında herhangi bir şey eklemeyeceklerini belirtirken, şimdi ikinci sınıf öğrencisi olan B.T., Müdür Hasan Kalkan'a `iç oda' olarak nitelendirilen makamdaki dinlenme odasında masaj yaptığını söyledi. B.T. şunları anlattı:"Müdür Kalkan, şortla uzandı ben de vücudunun çeşitli yerlerine masaj yaptım. Sonra bu şekilde ki durumun çok normal olmadığını düşündüm. Fakat benden herhangi bir talepte bulunmadığı için bunu normal karşıladım. Müdürün cinsel tercihi konusunda hiçbir şey hissetmedim. Müdür Kalkan daha sonra beni aradı, `Polis Müfettişleri gelecek. Masaj ve para konusunda onlara bir şey söyleme' dedi. Bana 9 Temmuz'da mesaj çekti. 50 lira borcu vardı. Hesap numaramı istedi para göndermek için. Ben de mesaja cevap vermedim." Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme, Erzincan'dan ayrılarak Trabzon'a giden eski Müdür Hasan Kalkan ile İstanbul'da bulunan polis memuru M.E.'nin bulundukları yerde ifadelerinin alınmasını kararlaştırarak duruşmayı Ocak ayına erteledi.

HAMAMDA TACİZDEN DAYAK YEMİŞTİ

Emekli olduktan sonra bir süre Erzincan'da kalan eski müdür Hasan Kalkan, geçen Temmuz ayında Erzincan'da gittiği bir hamamda bir gence cinsel istismarda bulunduğu gerekçesi ile iki kişi tarafından dövüldü. Polise intikal eden olayda taraflar birbirinden şikayetçi olmadı. / DHA