Suriye, Arap Birliği’nin teklifini kabul ederek, yabancı gözlemcilerin ülkeye davet edilmesini kabul etti.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal El-Makdad ve Arap Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Ahmed Bin Heli, söz konusu anlaşmayı Mısır’ın başkenti Kahire’de imzaladı. Arap Birliği’ne bağlı bir diplomat, anlaşmanın imzalandığını doğruladı.

Suriye, Arap Birliği’nin sunduğu barış planının diğer maddelerini kabul etse de, yabancı gözlemcilerin ülkeye kabul edilmesi konusunda haftalardır uzlaşmacı bir tavır sergilemiyordu.

Arap Birliği, barış planına zamanında olumlu cevap vermemesi nedeniyle Suriye’nin üyeliğini feshetmiş ve Şam hükümetine karşı yaptırım kararı almıştı.

“TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZ KORUNACAK”

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Protokolü imzalamak Arap Birliği’yle işbirliğinin başlangıcı olacak ve yabancı gözlemcileri memnuniyetle karşılayacağız” dedi.

Muallim, toprak bütünlüklerinin protokoldeki sekizinci madde tarafından korunduğunu belirtti. Suriyeli bakan, “Arap Birliği anlaşması, mevcut yapıları korur ve yabancı ülkelerin müdahalesini engeller… Burada sivillerin korunmasından söz ediyoruz” ifadesini kullandı.

SURİYE'NİN TEKLİFİ REDDEDİLMİŞTİ

Suriye, Aralık ayında Arap Birliği’ne götürdüğü teklifte, gözlemcilere ilişkin protokolün Şam'da imzalanmasını, protokolün imzalanması halinde, "üyeliğinin askıya alınması" ve "ekonomik yaptırım" kararlarının geçersiz sayılmasını istemişti.

Arap Birliği ise Suriye'nin uluslararası gözlemcileri kabul etmemesi, siyasi tutukluları serbest bırakmaması ve protestoculara sert müdahalesine son vermemesi nedeniyle 3 Aralık’ta Şam hükümetine karşı yaptırım kararı almıştı. Bu karar altında, Suriyeli 19 yetkilinin mal varlığının dondurulması ve bu kişilere seyahat yasağı getirilmesini kararlaştırmıştı.

"Bazı Arap ülkeleri Suriye'deki krizi tırmandırıyor"

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bazı Arap ülkelerin ülkedeki krizi tırmandırmaya çalıştığını belirtti.

Muallim, başkent Şam'daki Dışişleri Bakanlığı konutunda düzenlediği basın toplantısında, bazı Arap ülkelerinin Suriye'deki krizi tırmandırmaya çalıştığını, bu davranışların gerekçesinin olmadığını ve Suriye konusunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne götürülmesi konusunda, Arap Birliği'nin sekizinci maddesinin "herhangi bir Arap ülkesine dış müdahaleye karşı olduğunu" kaydetti.

Arap Birliği ile Suriye arasında imzalanan protokol metninin, daha önceki şeklinde istedikleri değişikliklerin yüzde 70'inin yapıldığını, protokol metnine göre, ülkeye gelecek olan gözlemci heyetin raporunu her şeyden önce Arap Birliği Genel Sekreteri'ne ve Suriye Dışişleri bakanlığına gönderileceğini ifade etti.

Protokol metninin Suriye'deki sıcak bölgelerle ilgili olduğunun altını çizen Muallim, gözlemci heyetin güvenliğinden Suriye İçişleri Bakanlığının sorumlu olacağını söyledi.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu öneriyle ilgili bir soruya Muallim, "Rusya'nın bize karşı olan tutumunda bir değişiklik olmadı, ilişkilerimizde hiçbir değişiklik olmadı, günlük olarak Rusya ve Çin ile istişare halindeyiz" karşılığını verdi.

Bu protokolle beraber ülkeye gazetecilerin girişine izin verileceğini aktaran Muallim, özellikle gözlemcilerin gelişinin gerçeklerin görülmesi için iyi bir fırsat olduğunun altını çizdi.

Türkiye'yle ilgili bir soru karşısında, Türkiye ile aralarında şu an için herhangi bir görüşmenin olmadığını, bunun da sebebinin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin politikaları olduğunu anlatan Muallim, "10 yılda iyi ilişkiler kurduk, ancak onlar bozdu, Suriye için hayırlı olmayan gruplara kucak açtılar" ifadelerini kullandı.

Muallim, Adana İttifakı'nın hala geçerli olduğunu da sözlerine ekledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile aralarındaki sorunla ilgili olarak da Muallim, AEK'nin bazı hassas askeri bölgelere girmek istediğini, bunu da kabul edemeyeceklerini dile getirdi.

"Gözlemci heyet 72 saat içinde Suriye'de olacak"

Suriye ile Arap Birliği arasında, Suriye'ye gözlemci gönderilmesiyle ilgili protokolün imzalanmasının ardından, gözlemcilerin 72 saat içinde Suriye'ye gideceği belirtildi.

El Cezire televizyonunun haberine göre, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, durumu incelemek için Suriye'ye gitmesi kararlaştırılan Arap gözlemci heyetinin 72 saat içinde bu ülkede olacağını söyledi.

Arap Birliği ile Suriye arasında imzalanan anlaşmaya göre, gözlemci heyet, Suriye yönetimiyle koordinasyon içinde çalışacak ve heyetin güvenliğinden Suriye İçişleri Bakanlığı sorumlu olacak. (AA)