ABD Dışişleri Bakanı Clinton ve Rus mevkidaşı Lavrov, Suriye konusunda bugün yapılacak kritik Cenevre konferansı öncesinde St. Petersburg’da buluştu. Güneşin batmadığı “beyaz geceleriyle” ünlü tarihi kentte, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği masaya yatırıldı. Lavrov görüşme sonrası “Cenevre’de ortak zemin bulunabilir” dedi.

SURİYE krizi konusunda derin görüş ayrılığı bulunan ABD ile Rusya dün akşam bir kez daha pazarlık masasına oturdu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bugünkü Cenevre konferansı öncesinde Rusya’nın ikinci büyük şehri, yaz dönümü nedeniyle güneşin neredeyse hiç batmadığı “beyaz gecelerin” hakimiyetini sürdürdüğü St. Petersburg’un görkemli Ambassador Oteli’nde biraraya geldi.

Clinton’a sürpriz hediye

Yaklaşık bir saat süren görüşmede öncesi karşılıklı açıklamalar, müzakerelerin çetin geçeceğini gösteriyordu. Clinton daha St.Petersburg’a gelmeden, “Suriye’de oluşturulması planlanan geçiş hükümetinde Beşar Esad asla olmamalı. Yoksa Cenevre konferansı çöpe gider” dedi. Lavrov ise Rusya’nın “kırmızı çizgisini” tekrarladı: “Önce ateşkes sağlanmalı ve askerlerle isyancılar geri çekilmeli. Cenevre’de Suriye’ye dışardan reçete yazmak için toplanmamalıyız. Geçici hükümette kimlerin yer alacağını, Esad’ın kalıp kalmayacağını Suriyeliler arasındaki diyalogla belirlemeli.” Lavrov ayrıca Cenevre konferansına Suudi Arabistan, Ürdün ve Lübnan gibi Suriye’nin komşularının çağrılmaması eleştirdi, “Biz Suriye krizi etrafında bu önemli oyuncuların da yarın masanın etrafında bulunmasını tercih ederdik” dedi.

Ilımlı açıklamalar

Ancak bu çıkışlara rağmen görüşme samimi bir havada geçti. Sergey Lavrov, Clinton’a değerli bir ahşap kutu içinde ‘bir film’ hediye etti. Lavrov bu kutuyu “Bu sizin iktidar formülünüz” sözleriyle takdim etti. Çünkü Rus İTAR-TASS ajansıyla Russia-24 televizyon kanalı tarafından hazırlanan filmde Hillary Cilnton’ın siyasi kariyerinin özeti yapılmıştı.

Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından Hillary Clinton açıklama yapmadan Cenevre’ye hareket ederken, Sergey Lavrov’dan çarpıcı açıklamalar geldi. Lavrov, bugün Cenevre’de yapılacak konferansta “Ortak zemin bulma şansımız çok yüksek” dedi. ABD’nin tavrında değişiklikler gördüğünü krizin çözümü için ileri adımlar atılabileceğini kaydeden Lavrov, “yine de siyasi geçiş süreci empoze etmek olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Son söz Suriy halkınındır” diyerek Esad’ı görevden uzaklaştıracak çözümlere kapıyı kapadı.

Bakanlar düzeyinde düzenlenecek kritik Suriye konferansına ABD, Britanya, Fransa, Rusya, Çin, Türkiye, Irak, Kuveyt ve Katar dışişleri bakanları katılacak. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Bu konferans Suriye’nin kaderini belirleyebilir” dedi. BM Özel Temsilcisi Kofi Annan ise “İyi bir toplantı olacak, iyimserim. Kabul edilebilir bir sonuç çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu. Annan’ın geçiş planı, Suriye rejiminin mevcut unsurlarından bir kısmının geçiş hükümetinde yer almasını öngörüyor.

HÜRRİYET