Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının dün Brüksel'de yapılan toplantısından Beşar Esad'ın aile bireylerine ilave yaptırım kararları çıktı.

Buna göre, Esad'ın eşi Esma, annesi Enise, kız kardeşi Büşra ve Esma Esad'ın kız kardeşi Sare Ahras kara listeye alındı.

Tüm bu isimlerin hesapları dondurularak, haklarında seyahat yasağı getirildi. Alınan son kararla, Beşar Esad'ın ailesinin kadın ve erkek bütün üyelerine yaptırım uygulanmaya başladı.

Dünkü yeni listede Esad ailesinin kadın üyelerinin yanı sıra rejimin üst düzey 8 ismi daha yer alırken, Esma Esad hakkındaki seyahat yasağının, onun vatandaşı olduğu İngiltere'ye gitmesine engel teşkil etmeyeceği kaydedildi.

İngiltere'den yapılan resmi açıklamada "AB tarafından seyahat yasağı konulan İngiliz vatandaşları, ülkelerine girmekten men edilmez" denildi.

'SEVİNDİRİCİ AMA YETERSİZ'

Suriyeli muhalifler, son yaptırım kararlarını olumlu karşıladı. Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Rıdvan Ziyade, gelişmenin "sevindirici, ancak yetersiz" olduğunu kaydederek, "Daha fazlasının yapılması gerekiyor.

Esad'ın tankları vurulmalı; ayrıca uçuşa yasak bölge ilan edilerek güvenli bölgeler oluşturulmalı" dedi. Bir AB diplomatı da, Esad ailesini direkt olarak ilgilendiren yaptırımların, Beşar Esad'ı kesin bir şekilde zorlayacağından emin olduklarını belirtti.

Suriye'de ise dün cuma namazından sonra çıkan olaylarda en az 20 kişi hayatını kaybederken, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Elçisi Kofi Annan'ın, bugün ve yarın Moskova ve Pekin'de yetkililerle Suriye krizini müzakere edeceği açıklandı.

Sabah