İngiliz Guardian gazetesinin geçen hafta yayınladığı Suriye lideri Beşşar Esad ve eşi Esma’ya ait kişisel e-postaların ardından bu kez de Al Jazeera, Şam yönetiminin gizli güvenlik ve istihbarat belgelerini elde ettiğini açıkladı.

Suriye yönetiminin en üst kademesinde görev yaparken Türkiye’ye firar eden Abdül Macit Bereket isimli bir görevlinin sızdırdığı belgeler arasında, hükümetin ülkenin ticari kalbi ve ikinci büyük kenti Halep’te protestoların alevlenmesini engellemek için bir “mücadele planı” geliştirdiği ortaya çıkıyor. Plana göre Şam yönetimi protestoları bastırabilmek için PKK ile “gizli” işbirliği yapmayı öngörmüş.

Al Jazeera‘nın internet sitesinde yayınlanan ve “Baas partisi merkez komitesi kriz yönetimi hücresi” isimli birimin hazırladığı mücadele planının 12. maddesinde alınacak tedbirlerle ilgili şu ifadelere yer veriliyor: “Kürt bölgelerinin gözetim altında tutulması, Kürdistan İşçi Partisi ile gizli bir şekilde protestoları ve protestocuları bastırmak için koordinasyon sağlanması, Kürt bölgelerine güvenlik güçlerinin müdahalede bulunmaması ve yağmalamayı planlayanlar ile üzerlerinde silah taşıyan herkesin tutuklanması.”

Krizin başından bu yana ilk kez bir belge Esad yönetimi ile PKK arasında temaslar yaşandığını ortaya koydu.

HAMA'YA YİNE ÖLÜM YAĞDI

Öte yandan, Esad dün yine muhaliflerin kalesi konumundaki Hama'ya top ve tanklarla saldırı başlattı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise dün Suriye genelinde muhaliflere karşı düzenlenen saldırılarda 29 kişinin öldüğünü duyurdu. Örgüt, İdlib ve Dera'da iki hastanenin çalışanlarının tümünü tutukladığı, bazı çalışanları öldürdüğü, yaralıları da gözaltına aldığını bildirdi. Güvenlik güçlerinin birçok kentte evlere düzenlediği baskında yüzlerce kişiyi gözaltına aldığı da ifade edildi.

Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü ise insan hakkı ihlalleri nedeniyle bu kez muhaliflere suçlama yöneltti. Örgüt, bazı muhalif unsurların adam kaçırma ve işkence dahil olmak üzere ciddi ihlallerde bulunduğunu bildirdi.

Ülkesindeki çatışmalara rağmen Avrupa üzerinden lüks alışveriş yaptığı iddia edilen Suriye lideri Beşşar Esad'ın İngiliz vatandaşı eşi Esma Esad'ın, önümüzdeki günlerde AB tarafından yaptırım listesine alınacağı öne sürüldü. Söz konusu kararın AB dışişleri bakanlarının cuma günkü toplantısında alınması bekleniyor.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi