Yargı mensuplarının ve Yargıtay santralının dinlemeye alınmasından siyasi iradeyi sorumlu tutan ve Ak Parti hakkında "hukuk devleti ilkesini ihlal ettiği" iddiasıyla soruşturma başlatan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner"in tutuklanması üzerine de harekete geçti.
Başsavcılık, Cihaner"in yürüttüğü cemaat soruşturmaları ile ilgili tartışmalar ve tutuklanmasına kadar giden olaylarla, Kandil ve Mahmur"dan gelen 34 kişinin tutuklanmaması için hâkimlerin önceden ayarlandığı iddialarını incelediğini açıkladı.
Başsavcılık, hükümetin yargıç güvencesini ortadan kaldırmaya yönelik hareket ettiğini saptaması halinde, kulislerde konuşulan "Ak Parti"ye yönelik yeni dava açılabilir" iddialarını doğrulayacak nitelikte somut adımlar atabilecek.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, dün yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Habur,?Erzincan, Erzurum
“Yargının siyasi güçlerin etkisi altında bulunup bulunmadığının tespiti, dolayısıyla demokrasi ve hukuk devletinin korunup yerine getirilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nca Habur, Erzincan ve Erzurum adli yargı çevrelerinde yargıyı yıpratan, yargıya olan güveni sarsan adli tahkikatlar incelemeye alınmıştır.”
Başsavcılığın, büyük tepki çeken Habur"da mahkeme kurulması olayına ilişkin tüm görüntü ve belgeleri yetkili makamlardan istediği öğrenildi. Başsavcılığın, Başsavcı Cihaner"in tutuklanmasına kadar uzanan süreçle ilgili de çok sayıda doküman topladığı bildirildi. Habur ile Erzincan ve Erzurum"daki incelemelerin, daha önce telefon dinlemeleri nedeniyle “hukuk devleti ilkesinin ihlali” iddiasıyla açılan dosyaya dahil edileceği bildirildi. - milliyet