Şenes Erzik KESİNLİKLE aday değil...

14 Şubat"taki Futbol Federasyonu seçiminde herkesin en çok şans verdiği isim olan Erzik, siyasetin ve bazı kulüplerin büyük baskısına rağmen aday olmayacak...

TÜRK futbolu yeni federasyon başkanını arıyor.. Aslında aramıyordu, bulmuştu bile ama herkesin ideal aday olarak gördüğü isim Şenes Erzik"ten kötü haber var.. Bu konuyu enine boyuna araştırdım, "herkesle" konuştum.. Erzik"i meseleye nasıl baktığını ve nasıl davranacağını biliyorum.. Ve buradan açıklıyorum: Şenes Erzik kesinlikle federasyon başkanlığına aday olmayacak.. Bu radikal kararın çeşitli sebepleri var..

1 Kendimi Şenes Erzik"in yerine koyuyorum.. 4 dönem üst üste FIFA ve UEFA"nın en önemli kurullarında çalışmış, UEFA Başkanı Platini"nin bile yanında saygıdan ceketini iliklediği uluslararası bir figür olarak, sistemdeki çarpıklıklar yüzünden hilkat garibesine dönüşmüş TFF Genel Kurulu"na girmeyi akıl kârı görmezdim.. Üstelik 10 yıl önce aynı sebeplerle bırakmış, Avrupa"da kendisini sterilize etmiş bir Erzik, neden kendini adı geçen isimlerle aynı kulvara çeksin ki? Bu değişiklik, Erzik"in kişisel kariyerinde terfi değil, bilakis tenzil-i rütbe olabilir.. Dolayısıyla başkasının 1 gün oturmak için sağ kolunu feda edeceği Futbol Federasyonu Başkanı koltuğunun, Erzik için hiçbir cazibesi yok..

2 Siyasetin futbolla ilişkisinin artık normal karşılandığı bir dönemdeyiz.. Bir “AKP futbolu baştan dizayn ediyor” diye bağıranlar var, bir de “İyi de söz konusu olan Haluk Ulusoy.. Onun nesini savunalım” diye bu müdahaleyi normal karşılayanlar.. AKP için en ideal isim Şenes Erzik.. Çünkü, onun gibi profili batıya dönük bir ismin federasyonun başına geçmesi, AKP"nin 2-3 yıldır hırpalandığı futbol belasından kurtulmasını sağlayacak.. Erzik"in kuracağı listeye müdahale olmayacak, Türk futbolu kendi yolunu bulacak.. Doğru yapılırsa “Bizim getirdiğimiz adam işleri düzeltti” diyecekler, yapılmazsa “Şenes Bey de bu işi beceremedi” diyecekler.. Baksanıza, Levent Bıçakçı"nın düştüğü durum ortada.. Siyasetin bu "hep bana, hep bana" kurgusunu Erzik"in görmeme ihtimali yok ki! O da “AKP"nin koltuğu hediye ettiği başkan” olmak istemez.. Hem de elinde UEFA Asbaşkanlığı ünvanı varken..

ERZİK 2 GÜNDÜR NERDE?

3 Erzik"in yeni başkan Platini"ye son seçimden önce verdiği bazı taahhütler var.. Öyle canı istediği zaman “Türk futbolunu düzeltmeye gidiyorum.. Bana müsaade” diyeceği bir konjonktür de yok açıkçası.. Erzik son 2 gündür ne işle uğraşıyor, bilen var mı? UEFA Kulüp Yarışmaları Birliği"ne başkanlık ederek, önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde Avrupa Kupaları"nın hangi kriterlere göre oynanacağının kararını veriyor.. O komitenin başkanı.. Erzik, UEFA nezdinde sıradan biri olsa federasyon başkanlığına geçişi daha kolay olabilirdi.. Ama bu şartlarda UEFA"da aldığı yükleri, kurduğu ilişkileri çöpe atması zor.. Hem de çok zor..

4 Erman Toroğlu"nun sözü, Erzik"in kanını beynine çıkarttı.. Ne demişti Toroğlu? “Erzik, eğer federasyon başkanlığını kabul etmezse vatan hainidir.” Üstelik, Erman Hoca, Erzik"i methederken yaptı bu benzetmeyi.. Futboldaki kaosu bitirecek tek adam olarak gösterirken.. Erzik bir anda gördü Türk medyasını.. Övülürken "vatan haini" oluyorsa, sövülürken neler söylenebileceğini hatırladı.. Bu tablo da onu ürküttü.. Aslında yazarken, ben bile ürktüm!!

YAYIN KRİZİ KAPIDA

5 Önümüzdeki dönem naklen yayınlarla ilgili çok krizli bir dönem olacak.. D Smart 240 milyon $"lık bir teklifle ortalığı karıştırdı, naklen yayın haklarının çıtasını yükseltti.. Digitürk ise 2010"a kadar mukavelesi varken çıkan tartışmalardan rahatsız oldu.. Onlar 145 milyon $"a bir sezonu yayınlarken, bu rakamın % 60 artmasından hoşlanmadılar.. Kulüpler, taze paranın kokusunu duyar duymaz hemen ipleri ele almaya kalktılar.. Yayın işinde son söz Kulüpler Birliği"nin olacak mesela.. Kim olursa olsun, aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık yani.. Kimseyi aynı anda memnun etmek mümkün değil.. Erzik bu tabloda koltuğa bırakın oturmayı, yanından bile geçmez..

6 Hangi irade Erzik"i federasyon başkanı yapacak ki? 229 delegenin hepsi birden imza toplayıp “Bizim adayımız Şenes Erzik” mi dediler? Bilakis ya Başbakan, ya onun görevlendireceği biri Erzik"le konuşup “Haydi dümene sen geç usta” diyecekler.. O görevlinin bir siyasi olma ihtimali de yüksek.. Yani, Erzik"in hiç kurmak istemediği siyaset-futbol ilişkisi daha başlangıçta devreye girecek.. Yarın o siyasiler Erzik"ten ödün istediğinde ne olacak? Erzik ödünü vermeyecek ama arkadaki "sanal" desteğini de kaybedecek..

KULÜPLER İSTEMİYOR

7 Erzik"i isteyen kulüp sadece F.Bahçe.. Beşiktaş, G.Saray, Trabzon da öyle mi? Cevap vereyim, kesinlikle değil.. Hiçbiri gönülden istemiyor Erzik"i.. Onların karşı olması demek zaten sürecin olaylara gebe olması demek.. Bu nedenle "Kulüpler Erzik"i istiyor"demek doğru değil.. Esasen "Sadece siyaset ve F.Bahçe istiyor, diğerleri istemiyor."

8 Başbakan futbola direkt müdahale etmiyor.. Ama güvendiği insanlarla yaptığı görüşmeler var.. Mesela eski federasyon başkanlarından Abdullah Kiğılı"yı çağırıyor, fikirlerini soruyor.. Başkanlık için ağzını yokluyor. O görüşmeden sonra "Erzik"in ismi daha güçlü telaffuz ediliyor." Yani Erzik, Başbakan"ın direkt adayı değil, 2. tercihi..

Şimdi lütfen bu tabloya bakın:

“Şenes Erzik görevden kaçıyor” mu dersiniz? yoksa “Onun gibi Avrupa"da Türkiye"yi başarıyla temsil eden birini kendi kaosumuza sokup mahvetmeyelim” mi? Ben ikinci taraftayım..

Ayrıca şu tabloda “Federasyon Başkanı olmayı hangi deli ister?” bile diyebiliriz.. Deli olmayanlar ise emin olun sadece kendilerini çok akıllı sanıyorlar..

Kısaca Erzik aday değil..