İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Birinci Ergenekon duruşmasında çapraz sorgusuna devam edilen Osman Yıldırım, tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün sorularını yanıtladı. Öztürk'ün, 'Ergenekon terör örgütünü teşhis ettiğini, bildiğini söylüyor. Üyesi olmadığını belirttiği örgüt neden iki tane el bombası attırmak için size 500 bin dolar para teklif eder?' şeklindeki sorusuna Yıldırım, 'Tam anlamıyla örgüt olduğunu çözememiştim. Daha sonra iddianameleri okuyunca kafamda netleşti. Ergenekon olduğunu biliyordum ama örgüt olup olmadığını çözememiştim. Ergenekon'u bir yapı olarak derin devlet anlamında biliyordum. İllegal değil de devlet içinde, sistem içinde bir yapı olarak biliyordum' diye cevap verdi.

BEN BAĞIMSIZIM

Sanık Osman Yıldırım'a uzaktan 'Ergenekon şemasını' gösteren Zekeriya Öztürk, 'Birinci iddianamenin bir parçası bu şema. Hazırlanan örgüt şemasını gördünüz mü? Bu şemada siz suikast timi lideri olarak gösteriliyorsunuz. Sizin altınızda Alparslan Arslan ve diğerleri var. Sizi kandırıyor olmasınlar?' dedi. Yıldırım, 'Yanlış bir şema çizilmiş. Ben bu örgütün hücre yapısı değilim. Ben tamamen bağımsızım. Hiçbir örgüte bağımlı değilim' şeklinde konuştu.

ŞEMAYA İTİRAZ

Zekeriya Öztürk'ün, 'Hayati mücadele vererek hazırlanmasını sağladığınız, iddianamenin parçası şemayı gördünüz mü? Hurşit Tolon, Şener Eruygur'u orada nereye yerleştirirsiniz? Şemanın üzerinde soru işareti ile belirtilmiş boşluklar var' şeklindeki sorusuna da Yıldırım, 'Şener Eruygur, kendi planlarıyla bu ülkeyi karıştıran kişidir. TSK'da görevliyken yapamadığını sivil hayatta yapmaya çalışmıştır' dedi.

Örgütü 2006'da fark ettim

Öztürk'ün 'Ne zaman örgütü fark ettiniz?' şeklindeki sorusuna Yıldırım, 'Danıştay ve Cumhuriyet gazetesi eylemlerinden önce fark ettim. Ergenekon'u terör örgütü olarak 2006-2009 yılları arasında algılamaya başladım' dedi. Mahkeme Heyeti Başkanı'nın da 'Somut bir şeyler söyle. Nereden anladın böyle bir yapı olduğunu?' diye sorması üzerine Yıldırım, emekli paşalar, emekli askerler ve özel harekatçıların talimatıyla birtakım çete liderlerinin faaliyet gösterdiğini kaydetti./yeni şafak