Azerbaycan Savunma Bakanı Safar Abiyev, Ermenistan'ın saldırgan politikalarına devam ettiğini ve önümüzdeki zaman diliminde iki ülke arasında bir savaşın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

APA Haber Ajansı'na göre Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Savunma Bakanları Konseyi toplantısına katılmak üzere Astana'da bulunan Abiyev, burada yaptığı açıklamada, "Ermenistan'la savaş yüzde yüz. Azerbaycan toprakları Ermenistan işgali altında kalmaya devam ediyor." dedi. Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamada bulunan Azerbaycan Savunma Bakanı NATO üyeliği ile ilgili de bir planları olmadığını, ancak ikili ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarına değindi.

Diğer taraftan konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Ermenistan Savunma Bakanı Mihail Harutiunyan da Yukarı Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözümünden başka alternatif olmadığını ifade ederek, "Sorun ancak barış yolu ile çözülebilir. Devlet başkanları barışçıl çözüm için müzakerelerine devam ediyor." savunmasını yaptı.

On binlerce insanın hayatını kaybettiği ve bir milyondan fazla Azerinin göçmen konumuna düştüğü Azerbaycan toprakları yukarı Karabağ'da Ermenistan işgali devam ediyor. 1994 yılından bu yana sürdürülen müzakerelerde sonuç alamayan Azerbaycan savaş söylemlerini daha sıkı dillendirirken, Ermenistan da her geçen gün bölgedeki varlığını pekiştiriyor.

Uluslararası toplumun çözüm konusunda kayıtsız kaldığı kriz bölgesi ile ilgili düşünce kuruluşu 'Uluslararası Kriz Grubu da geçen hafta yayınladığı bir raporla uyarıda bulunmuştu. Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları boşaltmasını isteyen düşünce kuruluşu, Azerbaycan ve Ermenistan'ın sürdürdükleri silahlanma yarışı ve artan kavgacı söylemleri nedeni ile bölgenin yeni bir savaşın eşiğine geldiği tespitinde bulunmuştu.

Uluslararası toplumun bölgede muhtemel savaş tehlikesini yeterince ciddiye almadığı kaydedilen raporda, "Savaş riski her geçen gün artıyor. Seçimler bölgedeki durumu daha karmaşık hale getiriyor. Önümüzdeki günlerde daha fazla ateşkes ihlalleri görebiliriz. Azerbaycan işgal altındaki topraklarını kurtarmak için petrol gelirlerinin azalacağı 2012 yılında askeri çözüm yolu arayabilir." tespiti yapılmıştı.

Raporda bugüne kadar Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde ABD, Rusya ve Fransa'nın katılımı ile oluşan Minsk Grubu'nun sürdürdüğü müzakerelerin bölgede barış için sürdürülen tek girişim olduğu belirtilmişti. Azerbaycan ve Ermenistan liderlerine görünüşte barış taraftarı olsalar da siyasi anlamda yeterince irade ortaya koyamadıkları eleştirisi getirilen raporda; Avrupa Birliği, ABD ve Rusya da taraflara siyasi ve ekonomik anlamda herhangi bir baskı uygulamadıkları için eleştirilmişti.

Astana'da gerçekleşen BDT Savunma Bakanları toplantısına Azerbaycan ve Ermenistan Savunma Bakanları ile birlikte Rusya başta olmak üzere diğer BDT ülkeleri savunma bakanları da katıldı. Bakanlar gerçekleşen toplantılarda ortak füze savunma sisteminin kurulması üzerine müzakerelerde bulundu. Kurul 2008'in ilk döneminde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yaniden bir araya gelecek.

CİHAN