ABD"deki Ermeni diaspora örgütleri Los Angeles Lakers oyuncusu Kobe Bryant"ın geçen hafta THY ile yaptığı sözleşmeyi feshetmemesi halinde maçları ve Kobe ürünleri satanmağazaları protesto edeceklerini açıkladı. Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu Los Angeles kentindeki Ermeni Gençlik Federasyonu, daha önce duyurduğu anti-Kobe kampanyasını Youtube üzerinden başlattı.

Federasyon, Bryant"ın, 2008"de “Aid Stil Required” (Hâlâ yardıma ihtiyaç var) örgütünün Darfur"daki katliamı durdurmak için yaptığı acil eylem kampanyasına verdiği video mesajlı desteği gündeme getirdi. Federasyon, Bryant"ın “Darfur"da yüz binler öldürüldü, sakatlandı, aileler parçalandı. Hayatları kurtarmak için gücümüz var. Eğer bunu yapmak isteyen insanlar birleşirse gerçekleşebilir” çağrısını Youtube"da “Kobe yalanmı söyledi başlığıyla” tekrar yayınladı.

Mesajın altındaki metinde ise “Kobe Bryant, 2008"de Darfur"daki soykırımı bitirme konusunda güçlü bir sesti. Fakat bugün Darfur"daki katliamı inkâr eden ve 20. yüzyılın ilk soykırımını gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti"ni temsil etmek için bir anlaşma imzaladı” denildi. Metinde, Türkiye"nin “Sudan"ın en büyük müttefiklerinden biri olduğu, onun soykırımını örtbas ettiği ve Uluslararası SavaşMahkemesi tarafından savaş suçlusu ilan edilen Ömer El Beşir tarafından yönetilen Sudan hükümetine silah sağladığı” iddia edildi. Ayrıca “Kobe 2010"da yine soykırımmeselesiyle medyada yer buldu. Ama bu kez soykırımkarşıtı bir aktivist olarak değil, en azından iki soykırımın inkârına suç ortağı olarak” ifadesi yer aldı.

"YENİ BİR YAHUDA OLMA"

Ermeni Gençlik Federasyonu Başkanı Caspar Jivalegian, “Kobe"nin Darfur"u nasıl unuttuğunu anlamıyoruz. 20. yüzyılın ilk soykırımını yapan ve 21. yüzyılın ilk soykırımını destekleyen bir ülkenin markasıyla anlaşma imzalaması sorunlu bir durum. Kobe, basketbol sahalarında şampiyon ve biz onun Ermeni soykırımı hakkındaki hakikati açıklayarak insan hakları şampiyonu da olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Bu arada Bryant"ı sözleşmeyi feshetmeye çağıran Youtube"daki kampanyaya yağan onlarca mesajın arasındaki, “Konuşmak kolaydır, şeytanı durduran ise eylemdir. Bize gerçekten inandığı şeyleri söylediğini göster. Yeni bir Yahuda* olma” sözleri dikkat çekti.