Michigan Üniversitesi Ermeni Araştırmaları Merkezi kurucusu ve Kafkasya uzmanı Prof. Dr. Ronald Suni, Yukarı Karabağ'ın Azerbaycan'a bağlı, ancak tam özerk bir statü verilerek çözülebileceğini söyledi.

Azeri 1News.az haber portalına özel mülakat veren Amerikalı akademisyen, Karabağ sorunun ancak Azeri ve Ermeni tarafının ortaya koyacağı uzlaşma yoluyla çözülebileceğini belirtti. Suni şu teklifte bulundu: "İki uluslararası temel prensip aynen uygulanmalı.

Bir taraftan Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı, diğer taraftan da halkların geleceğini belirleme prensibine uyulmalı. Bu durumda Yukarı Karabağ'da yoğunlukta bulunan Ermenilerin yönetimde ağırlığı olacak bir yapı oluşturulmalı. Yukarı Karabağ özerk bir devlet gibi olmalı. Ancak Azerbaycan resmi sınırlarının içinde yer almalı."

"ACELE EDİLMEMESİ GEREKİR"

İki tarafın uzlaşma sağlayabilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu dile getiren Suni, "Yukarı Karabağ'da özerk bir yapı kurmak zor bir konu. Ermeniler Azerbaycan'la hiçbir bağın olmasını istemiyor. Azeriler de Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığına ve Ermenistan'la bütünleşmesine kesinlikle karşı çıkıyor. Dolayısıyla şu anda uzlaşmadan bahsetmek imkansız. İki taraf arasındaki düşmanlığın azalması için zamana ihtiyaç var. Acele edilmemesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

"SINIRLARIN AÇILMASI GERGİNLİĞİ AZALTIR"

Kafkasya uzmanı, bölgede kapalı bulunan sınırların açılması gerginliğin azaltabileceğini savundu. Suni, "Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınırın açılması bölgede gerginliğin azaltılması yolundaki önem adım olabilir. Bu gelişmenin ardından Azerbaycan da Ermenistan'a yönelik ablukayı kaldırabilir. Erivan da Yukarı Karabağ dışında işgal ettiği toprakları Bakü'ye iade edebilir. Bunlar çok önemli adımlar olur." tespitinde bulundu.

Şubat ayında "Ermeni Halkı: Günümüzden Bugüne" adlı bir kitap yayınlayan uzman, eserinde Yukarı Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu Kabul ediyor. Suni eserinde şu bilgilere yer veriyor: "Ermeniler 'tarihi Ermenistan' olarak adlandırdıkları bölgeye iki bin 600 yıl önce geldi. Onlar buraya tarihi Urartu devletinin yıkarak yerleştiler. Yukarı Karabağ, Kafkasya Alban halklarının toprağı. Bugün bu halkların evlatları ise Azeri Türkleridir. Dolayısıyla Yukarı Karabağ Azeri toprağıdır."

Sabah