ABD Temsilciler Meclisi'ne gelmesi ihtimali bulunan Ermeni tasarısı, meclisin ele alacağı tasarıları belirleyen "Kurallar Komitesi" tarafından sabahki oturumun gündemine alınmadı, ancak tasarının hala gündeme gelme ihtimali bulunuyor.

Meclisin hangi tasarıları, ne şekilde görüşeceği ve hangi tür oylama yöntemini kullanacağına yönelik işlemleri yürüten "Kurallar Komitesi", ABD'nin 1915 yılı olaylarını "soykırım" olarak tanımasını isteyen tasarıyı, Temsilciler Meclisi'nin sabahki gündemine almadı.

Ancak, komite, öğlen itibariyle de öğleden sonranın gündemini belirlemek için tekrar toplanacak ve tasarıları yeniden gözden geçirecek.

Ayrıca, eylül ayında, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle KKTC'deki Rumlardan kalan dini mekan ve eserlerle ilgili Türkiye aleyhine karar çıkmasında kullanılan "suspension of rules (usul kuralların askıya alınması)" uygulaması da hala kullanılabilir.

Bu uygulama, Meclis Başkanı Nancy Pelosi'ye, tasarının Kurallar Komitesi'nde görüşülmesi sürecini atlaması ve Genel Kurulda ele alınması için belli çoğunlukta milletvekilinin bulunması şartını ortadan kaldırması imkanı sunuyor. Tüm bu nedenlerle, Ermeni tasarısının meclis gündemine gelmesi ihtimali sürüyor.

A.A.