Hükümetin açılım politikaları başta olmak üzere, Ermenistan, Suriye, Irak ve İsrail ile ilişkiler ve terörle mücadele konularının görüşüldüğü 7 saat 40 dakika süren toplantı bu açıdan Cumhurbaşkanı Gül dönemindeki en uzun ikinci toplantı oldu.
Toplantı sonrası açıklanan bildiride Kurulun, ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmeleri çok yönlü olarak değerlendirildiği kaydedildi. Terörle mücadelede "askeri yöntemin" önemine vurgu yapılan bildiride, 6 Ekim'de TBMM'de kabul edilen sınırötesi harekata imkan tanıyan Başbakanlık tezkeresine atıfta bulunularak "Terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır" denilmesi dikkat çekti.

BÖLGESEL BARIŞA KATKI

Demokratik açılım konusuna değinilmeyen bildiride, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin başlatılmasına ilişkin olarak "Bu sürecin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümüne de yardımcı olacağı bir daha teyit edilmiştir. Ülkemizin bölgesel barış ve istikrarın tesisi çalışmalarını devam ettireceği dile getirilmiştir" denildi.

Bu arada Başbakan Erdoğan, MGK toplantısının ardından kurul üyesi bakanlarla bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren toplantı sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

CHP yaklaşımı ciddiyetten uzak

Cumhurbaşkanı Gül, MGK'ya ana muhalefet partisi liderinin de alınması önerisine CHP'den gelen eleştirilere tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu beyanının günlük siyasi çekişmelere alet edilmesi üzüntüyle karşılanmış ve ciddiyetten uzak bir yaklaşım olarak değerlendirilmiştir" denildi./yeni şafak