Fakat bazen çiftlerin karşısına öyle sorunlar çıkar ki cinsellik sadece aynı yatağa girmekten öteye gidemez. Özellikle erkekler, yaşadıkları sorunlardan utandıkları için cinsel yaşam da bu sorunlarla birlikte biter.

Erkeklere çocukluklarından beri öğretilen “Sen erkeksin” düşüncesi yatakta da her zaman başarılı olması gerektiğine işaret eder. Oysa bazen erkeklerin karşısına da kendilerinin baş edemeyeceği sorunlar çıkabilir. Örneğin her 10 kişiden ikisinde görülen erken boşalma problemi. Uzmanlar bu problemin tedavisinin sanıldığı kadar zor olmadığını söylerken erkekler bu problemi dile getirmeye bile utanıyorlar.

Erkeklerin cinsel hayatta yaşadıkları konusunda görüştüğümüz Prof. Dr. Bülent Atıcı erken boşalma ve sertleşme sorunları hakkında bilgi verdi.

40 KRİTİK YAŞ

Erkeklerde cinsel işlev bozuklukları denilince ilk olarak akla neler gelmesi gerekiyor?

Cinsel ilişki bozuklukları belirli bir yaş grubunu ilgilendirmiyor, her yaş grubunda gördüğümüz bir durum aslında. Yani gençlerde sadece cinsel işlevin farklı boyutunda sıkıntı var örneğin erken boşalma veya sertleşmenin heyecan nedeniyle kaybedilmesi gibi, yaş ilerledikçe sorunlar farklılaşıyor. Hastalıklara bağlı olarak gelişen fiziksel sorunlar ortaya çıkıyor örneğin şeker hastalığı, yüksek tansiyon, damar sertliği gibi veya kalp damar hastalıkları gibi. Bu hastalıklar sadece tek taraflı değil sertliği oluşturan mekanizmalardan bir veya birkaçını bozabiliyor. Hormonal seviyeden bozabilir, psikolojik sebepler olabilir ve yaş döneminde kişi depresyona girebilir, penise giden sinirlerde hasar olabilir, uyarılma güçlüğü olabilir şeker hastalığında olduğu gibi penisin kendi yapısında değişiklik olabilir, yaşla birlikle peniste ya da dokuda sertleşme olabilir. Bütün bunların hepsi hormonlar, sinir sistemi, psikolojik durum birbirini tamamlayan unsurlar. Yaş ilerledikçe bunlardan bir ya da bir kaçı bozularak daha çok fiziksel kusur ortaya çıkabiliyor. Bu şu demek; yaşla birlikle ileri yaşlarda sertleşme bozukluğu daha ön plandayken veya istek azlığı daha ön plandayken gençlerde erken boşalma gibi bir cinsel işlev bozukluğu daha sık rastladığımız bir şey.

Yaş derken hangi yaşları kast ediyorsunuz?

40 yaştan itibaren sertleşme sorunuyla ilgili tanımlamalar kullanılır veya yüzdeler verilir. Sıklık açısından 40-70 yaş arası denilebilir. Erken boşalma ergenliğin başlangıcından itibaren hayatın sonuna kadar devam edebilecek bir yaş grubunu içeriyor. Yani gençlerde daha çok görüyoruz ama yaş ilerledikçe de olabiliyor.

SERATONİN HORMONU ERKEN BOŞALMANIN NEDENİ

Erken boşalma probleminde psikolojik mi yoksa fiziksel sorunlar mı ön planda?

Geçmişte erken boşalma sorununun sadece psikolojik olduğu düşünülüyordu veya kişinin kontrol eksikliği gibi algılanıyordu ama 7 - 8 yıldır yapılan bazı çalışmalar bunun boşalma refleksini uyandıran bazı maddelerin fazlalığıyla ilgili olduğunu gösteriyor. Yani kişide doğuştan itibaren seratonin hormonunun geri alımıyla ilgili problemi varsa o kişiler doğuştan erken boşalma problemiyle doğmuş sayılıyor. Bunların tabii davranışla ilgili kısmı yok mu var yani işin psikolojik yönü de var. Örneğin deneyim eksikliği veya aşırı istek olması düzensiz ilişkiler erken boşalmanın uyarıcıları arasındadır. Erken boşalma kontrol eksikliğidir. Kişi arabanın gazına basmayı bilir, frene basmayı bilmez. Yani gazdan ayağını çekip frene basmaması kişinin erken boşalmasına neden olur. Belli bir eğitimle kişi bu alışkanlığı düzeltebilir. Yani erken boşalma refleksini geciktirebilir ve bunu ilaçsız da halledebilir.

ERKEN BOŞALMADA İLAÇSIZ TEDAVİ MÜMKÜN MÜ?

Erken boşalma sorunu ilaçsız nasıl çözülür?

İlişki olmaksızın verdiğimiz bazı ödevler var. Buradaki amaç kişinin hangi noktada boşaldığını önceden fark edebilmesini sağlamak, o noktaya yaklaştığını hissettiğinde kişinin uyarıyı kesebilmesi gerekiyor yani frene basması lazım. Bunu ilişki sırasında uygulamasını öğretiyoruz. Ve ya ilişki olmadan da boşalmanın yaklaştığını hissettiğinde ne yapması gerektiğini, uyarıyı nasıl kesmesi gerektiğini öğretiyoruz. Kişi bunu deneyerek olaya hakim olduğu zaman bunu nasıl kullanacağını öğretip, ilişkide kullandırtıyoruz. İlaçlarla da katkıda bulunuyoruz ilaç verdiğimiz zaman geciktirebiliriz, fakat bu kalıcı değildir. Yani ilacı bıraktığında kişi eğer öğrenmemişse ne zaman duracağını nasıl hareket edeceğini aynı problem ortaya çıkar.

2 DAKİKANIN ALTI ERKEN BOŞALMA SAYILIYOR

Erken boşalma derken ne kadar bir süreyi kastediyorsunuz?

Dünyada tanımlamalar yapılırken tarama yapılıp kişiler kaçıncı dakikada boşalıyor diye bakılmış. Ortalama 2 dakikanın altında bir süre ise yani uyarı başlayıp da boşalmaya kadar geçen süre 2 dakikanın altında ise bu kesinlikle erken boşalma olarak kabul ediliyor. Yalnız bunun bir başka yönü de var örneğin ön sevişme dediğimiz ön hazırlık döneminde kişiler çok tatmin olmuş artık ilişkinin birinci dakikasında boşalmış olmuş ancak iki tarafta mutluysa bunu normal kabul edebiliriz. Her ne kadar 2 dakikanın altında olsa da. Bazen de 3 dakika 5 dakika olabilir yani erken boşalma tanımlamasının tıbbi olarak dışında olabilir ama bu her iki tarafı da mutsuz ediyordur. Bu da o zaman bir klinik tablodur yani erken boşalma olarak algılamak gerekir.

Bir erkek normal bir cinsel yaşamı varken, 2 defa erken boşalmış ya da 5 defa sertleşme problemi yaşamış. Bu durumda ne zaman bir uzmana başvurmalı?

Süreklilik gösteriyor ise ki bu dediğim gibi ilişkilerin yarısında böyle bir durum varsa sıkıntı yaratıyor anlamına gelir.

10 ERKEKTEN 2'Sİ DOKTORA GİDİYOR

Türkiye de yapılmış bir araştırma var mıdır erkeklerin en çok yaşadığı cinsel işlev bozukluğu hangisidir?

Hemen hemen erkeklerin yüzde 70"ine yakın bir erken boşalma sorunu var. Türkiye"de Ege Bölgesi"nde fiziksel bir nedeni var mı diye bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada örneğin erken boşalmanın bir tiroit guatr bezinin çalışma bozukluğuna bağlı olduğu görülmüş. Yani tiroit fonksiyonları çok çalışan kişilerde erken boşalma görülebiliyor. Tiroit sorunu tedavi edildiğinde de düzeliyor.

Türk erkeklerinin bu tür sorunları kabul etmesi kolay oluyor mu?

Eğer kabul ediyor olsalardı zaten 10 erkeğin hepsi başvuruyor olurdu oysa 10 erkeğin 1'i maksimum 2 tanesi başvuruyor. Genelde kabulleniyorlar yaş geldi diye veya hekime gitmeye utanıyorlar. Kulaktan dolma tedavilerde işe yaramayınca tamamen vazgeçebiliyorlar

Bir erkek normal cinsel yaşamını kaç yaşına kadar yaşayabilir?

Sağlıklı cinsel yaşam ölene kadar mümkün. Sadece kalitesi veya sayısı değişebilir. Yani karşı taraf ve kişi bunu arzu ettiği sürece kişi ölene kadar cinsel sağlığını sürdürebilir. Cinsellik dediğiniz her zaman cinsel ilişki anlamına da gelmeyebilir. Fakat istekliyse istekle ilgili bir problemi yoksa kendi sağlığıyla ilgili tedbirleri aldıysa hastalıklar açısından penisin sertleşmemesi için bir sebep yoktur aslında. Dolayısıyla cinsel ilişki anlamında da ölene kadar bu iş devam edebilir.

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE ŞEKER HASTALIĞI EREKSİYON SORUNUNUN SEBEBİ

Başka hangi hastalıklar cinsel işlev bozukluklarına neden oluyor?

Cinsel işlev bozukluğu denilince tabii erken boşalmanın haricinde sertleşme bozukluğunu düşünmek gerekir gençlerin en çok yakındığı şey budur. Birçok hastalık ki bunların başında şeker hastalığı, diyabet gelir, hiper tansiyon (yüksek tansiyon), damar sertliği, kalp damar hastalıkları bunlar öncelikli olarak ilişkilidir. Şeker hastalığı sinir sistemini o bölgedeki penisin adale yapısını ve daha sonrada damar sistemi etkileyerek olumsuzluk üretebiliyor. Hastaların hemen hemen yarısında diyabet görebiliyoruz. Kalp damar hastalığı ve damar sertliğiyle de çok ilgisi var. Hastalıkların kendisi sertleşme bozukluğu yaratabildiği gibi bazen hastalarımız gelir sertleşme bozukluğundan yakınır, ama diğer hastalıklarla ilgili herhangi bir şikayeti ya da bilgisi yoktur. Biz o araştırma sırasında kişinin tansiyonunun yüksek olduğunu ya da şeker hastalığının olduğunu ortaya çıkarırız. Sertleşme bozukluğuyla gelen kişilerde eğer araştırılırsa kalp damar hastalıklarının da geliştirileceği birçok çalışma yapıldı. Öyle ki kalp damarının çapıyla penise giden damar çapı oranlandığı zaman penise giden damar kalp damarının üçte biri kadar daha küçük dolayısıyla sertleşmesiyle sonucu bir damar tıkanıklığıyla oluştuğu zaman 3 yıl sonra ortalama 3 yıl sonra kalpte de benzer bir tıkanıklık olma ihtimali var. Dolayısıyla kalp hastalığının damar hastalığının ilk bulgusu olabiliyor.

Erken boşalma için tedavi seçenekleri nelerdir?

Erken boşalma için tedavi seçenekleri bir ilaç kullanımı ağızdan ilaç kullanımı iki bölgesel kullanılan özel kremler bu kremlerin içerisinde o bölgedeki sinirin hassasiyetini azaltan maddeler mevcut yani algılamayı geciktiriyor. Üçüncüsü davranış eğitimi bu boşalma noktasını az önce sözünü ettiğim şekilde fark edip bu işi kalıcı olarak çözmeye yöneliktir, bunlar tek başına ve ya birlikte uygulanır. Temel olarak bunlardır./hürriyet