Opr. Dr. Kemal Yandakçı, kıl dönmesi hastalığının genellikle kuyruk sokumunda, nadiren ise göbek, koltuk altı veya kasık bölgesinde görüldüğünü belirterek, ‘’Erkeklerde kadınlara göre 3 kat fazla görülüyor. Ortalama görülme yaşı erkeklerde 21, kadınlarda 19 yaştır’’ dedi.

Yandakçı, kıl dönmesi operasyonu geçiren kişilere, ‘’Her gün duş alın, uzun süre oturmayın, yara bölgesini tahriş etmeyin, sıkı ve dar elbise giymeyin’’ uyarısında bulundu.

Opr. Dr. Kemal Yandakçı, Latince’de 'kıl yuvası' anlamına gelen ve ‘Pilonidal Kist’ adı verilen kıl dönmesinin, kuyruk sokumundaki deri enfeksiyonları için kullanılan genel bir terim olduğunu vurguladı.

Hastalığın genelde kuyruk sokumunda ağrı ve akıntı ile ortaya çıktığını belirten Yandakçı, şunları kaydetti:
‘’Erkeklerde ve genç yetişkinlerde otuz yaşa kadar sık görülür.

Çoğunlukla kuyruk sokumunda görülmekle beraber bu durum ender olarak göbek, koltuk altı veya kasık bölgesinde de görülebilir. Genelde obezite, iltihaplanan bölgenin kıllı olması ve hareketsiz bir hayat tarzı ile beraber görülür. İlk olarak 1847 yılında Abraham Wendell Anderson tarafından tanımlanmıştır.

Erkeklerde kadınlara göre 3 misli fazladır. Ortalama görülme yaşı erkeklerde 21, kadınlarda 19 yaştır. Kıllar, ‘Pilonoidal Sinüs’ hastalığında hem birincil, hem ikincil bir rol oynar. Kıllar deriyi deler ve bakterileri yağ dokusuna ulaştırır. Hem hastalığın olduğu bölgedeki kıllar, hem dökülen kıllar önemlidir. Ayrıca kalça çukuru derin olan kişilerde kılın deriyi delmesi daha kolaydır ve yara yeterince oksijenlenemediğinden yara iyileşmesi ve nüksler daha fazla olur.’’

AMELİYAT OLAN HASTALARA UYARILAR
Opr. Dr. Kemal Yandakçı, kıl dönmesi operasyonu geçiren hastalara şu uyarılarda bulundu:
"- Her gün duş alınması. Dren yoksa ameliyat sonrası 2.gününden itibaren duş alınabilir.
- Uzun süre oturulmaması, saat başı oturmaya ara verilmesi,
- Bu bölgedeki kılların jiletle traş ya da ağda gibi kesici veya tahriş edici yöntemlerle değil, kıl dökücü krem veya laser epilasyon gibi tahriş etmeyen yöntemlerle uzaklaştırılması,
- Yaranın oksijenlenebilmesi için dar ve sıkı elbise giyilmemesi".