Erkeklerin sırlarını irdeleyerek onlardan daha iyi bir pazarlıkçı olabilirsin.

Güvenilirlik yaymalısın

Utangaç diye bildiğin erkeğinin telefonda biriyle pazarlık yaparken konuşmalarını duyduğunda hayretler içinde kalabilirsin. “Erkekler pazarlık yaparken genellikle o ruh haline bürünür, ‘Eğer benimle iş yapmak istiyorsan, bana yardımcı olacaksın’ gibi. Çoğu zaman bu tavır işe yarar” diyor Frohlinger.

Senin sıran Bir noktaya kadar sevimli kız rolüne bürün. Erkekler nasıl rekâbetçi tavırlarını ortaya koyarsa sen de cici kadın modunla istediğini elde edebilirsin. Bu anlayışlı kadın profili satıcıyı sakinleşme ve uzlaşma yoluna götürür. Fakat içgüdüsel empatini kullanman senin için bir avantaja dönüşebilir. Örneğin satıcıyla kabaca konuşan başka bir müşteriyi fark ettiysen, senin sıran geldiğinde olabildiğince nazik davranarak durumu kendi lehine çevirebilirsin. Fakat arkadaşça yaklaşımlarına rağmen satıcıyla ortak bir paydada buluşamayabilirsin. Bu yüzden ortam biraz kızışırsa rahatsız hissetme.

Biraz teknik bilgi edinmelisin

Erkeğinin zamanının çoğunu internet başında arabalara, elektronik cihazlara ve küçük araç, gereçlere bakarak geçiriyorsa o zaman büyük anlaşmalar bağlamasına şaşırmamalısın. Tüm piyasadaki fiyatlardan haberi olduğu için bir satıcının onu kazıklaması söz konusu olamaz.

Senin sıran Final sınavından önce nasıl çalışıyorsan öyle çalışmalısın. Tabii bu iş sana biraz sıkıcı gelebilir fakat verdiğimiz bu ödevi yapman piyasada neyin para ettiğini neyin etmediğini öğrenmeni sağlayacak. “Bazı otomobil satıcıları kadıların otomobil fiyatları konusunda cahil olduğunu düşünür” diyor beatthecarsalesman.com’un kurucusu Michael Royce. Bu yüzden bu tür önyargılı satıcılara iki kat fazla ders ver. Birkaç internet sitesinden otomobillerin önemli bilgilerini kontrol et (örneğin gerçek satış fiyatı, gerçek piyasa değeri gibi). Bu seni birinin aldatmasına mani olacak yeterli donanıma kavuşturacak.

Pazarlık yöntemini oyuna çevirmelisin

Belki avcı kökeninden belki de rekâbetçilik tutkusundan olsa gerek, erkeğin ne zaman büyük bir indirim yaptırsa gözleri tuttuğu takım Dünya Kupası’nı kazanmışçasına ışıldar. Peki neden? Çünkü bu kazandığı anlamına gelir.

Senin sıran Pazarlık yapmaya çalışarak biraz eğlen. Eğer pazarlık yapmayı dehşet verici bir durumdan ziyade bir rekâbet olarak görüyorsan başarana kadar denemeye devam edeceksin. Şunu da unutma: Kazanabilirsin! Eğer satıcı ödemeyi senin yapacağın durumlarda bile sana cevap vermek yerine erkek arkadaşınla konuşuyorsa başka bir çalışanla görüşmek istediğini söyle. “Kadınların kazıklanmasının bir nedeni de tek bir satıcıyla zaman geçirmeleri ve bir otomobili zorla satın almaları” diyor otomobil sitesi edmunds.com’da Editör Joanne Heplerin ve ekliyor: “Erkekler kendi seçimlerini yapmak ve eğer kendileri için en iyi olanı bulamazsa vazgeçmek konusunda kadınlardan daha profesyoneller. Sen de bunu yapmalısın.”

ASLA TAM FİYAT ÖDEMEMEN GEREKEN 5 ŞEY

Doğru zamanı bilmen gerek. İşte sana neyi ne zaman alacağınla ilgili sırlar.

Otomobil (Her ayın sonu)

Satıcılar her ay belli bir miktar araç sayısına sahiptir. Ay sonuna kadar belli bir satış kotası tutturmaları gerekir. Bu da senin için iyi bir pazarlık alanı yaratır.

Temel cihazlar (Eylül ve Ekim)

Yeni modeller sonbahar başlarında geldiğinden, bu dönemde geçen yılın modellerini uygun fiyata bulabilirsin. Örneğin kışın başlarında bir klima ya da bir mangal almak seni yaz başındaki yüksek fiyatlardan kurtaracak.

TV (Aralık ve Ocak)

Büyük tatillerden önce fiyatlar her zaman indirime girer ki bu tarihler arasında en sevdiğin programlar başlamış olacak.

Mücevher (Tatiller haricinde her zaman)

Çoğu mücevher satıcısı yıllık kazancının üçte birini hatta yüzde 100’ünü yılbaşının da içinde bulunduğu kış tatillerinde kazanıyor. Ne zaman ki bu dönem atlatılıyor, fiyatlar da birden bire düşüşe geçiyor.

Bisiklet (Ocak)

Yılbaşı tatilinin ardından mağazalara koşman gerek. Fakat Şubat, Mart gibi yeni modellerin gelmiş olacağını unutma. Eğer yakınlarında full servis bir bisiklet mağazası varsa geçen yıldan kalan modelleri de sorup bilgi alabilirsin.