Patronundan Nasıl Kurtulursun eğlenmek için birebir...
 
2009 yılında Hangover vizyona girince bizi espri gücüyle etkilemişti. Tam anlamıyla bir erkek filmiydi. Evlenmek üzere olan arkadaşlarıyla Las Vegas’a gidip iyice dağıtan dört kafadarın hikayesi mükemmeldi. Esprilerin dengesi de iyiydi. Cinsellik içeren espriler insanı rahatsız etmiyor, senaryonun espri gücü yüksek bir zekanın elinden çıktığı belli oluyordu. Bu yıl ikincisini seyrettiğimiz Hangover ise benim gözümde iflas etti. İşin cılkı çıkmıştı. Gülmüyor değildik ama rahatsız olduğumuz birçok sahne vardı. Zaten filmi de bu sayfalarda eleştirdik. 
 
Ama Hollywood başarının peşini bu kadar çabuk bırakmaya niyetli değil. Bu hafta vizyona giren Patronundan Nasıl Kurtulursun, Hangover’ın izinden giden, komedinin bütün gücünü kullanan bir yapım. Burada da üç arkadaşın kendilerine cehennem azabı çektiren patronlarından kurtulma mücadelelerini izleyeceğiz. Senaryo yazarı Michael Markowitz ve John Francis Daley televizyon dizilerine yazdığı senaryolarla tanınıyorlar ABD’de. Yönetmen Seth Gordon ise bence filmin başarısının altındaki asıl imza. Çünkü bu film komedi olduğu halde yönetmen filmi diyebileceğimiz bir yapım.
 
Seth Gordon kısa filmlerle başlayan kariyerini orta halli komediler ve Freaeconomics gibi ekonomik buhranı da anlatan belgeseller çekerek devam ettirmiş bir yönetmen. Gordon’un ekonomik buhrana hakim olması Patronundan Nasıl Kurtulursun filmine çok şeyler katmış. Film absürt komediden de yararlanırken bütün dünyayı eline geçirmiş ekonomik buhranı çok iyi kullanıyor. Bu kadar korkunç bir olay bile yönetmenin elinde dengeli bir şekilde esprilerin kaynağı olabiliyor. Yani üstten baktığınızda ne kadar sulu zırtlak komedi var deseniz de filmin alt metinlerinde trajikomik bir hikaye var. Jason Bateman’ın canlandırdığı Nick karakteri günde 12 saat çalışan böylece istediği terfiye ulaşabileceğine inanan bir ofis çalışanı.
 
FARRELL ŞAŞIRTACAK
 
Ama müdürü tam başbelası bir sadist. Kevin Spacey’nin canlandırdığı karakter inanılmaz komik ve bir usta oyuncunun ellerinde mükemmellik mertebesine ulaşmış. Kevin Spacey’nin olduğu her sahne filme daha çok bağlanmanıza sebep oluyor. Charlie Day’in canlandırdığı Dale karakteriyse bir dişçinin asistanı. Yanında çalıştığı azgın kadın dişçi Dale’i sürekli taciz ediyor. Bu yetmiyor gizlice çektiği video görüntüleriyle Dale’e şantaj yapıyor. Dişçiyi Jennifer Aniston canlandırıyor. Aniston’u birçok komedide seyrettik ama bu kadar cesur ve seksi olabileceğini tahmin etmemiştik. Mükemmel bir performans. Üçüncü karakter ise Jason Sudeikis’in canlandırdığı Kurt. Kurt da bir ofiste çalışıyor ve çok sevdiği patronu ölünce onun yerine geçen uyuşturucu ve seks müptelası patronun oğluyla uğraşıyor. Bu sapkın adamı ise bir başka ünlü isim canlandırıyor. Büyük bir ihtimalle Colin Farrell’i bu rolde tanımakta zorluk çekeceksiniz.
 
YÖNETMEN ÇOK BAŞARILI
 
Dikkat ederseniz filmin ana karakterleri çok da bilindik olmayan üç oyuncu. Bunlardan Jason Bateman diğerlerine göre daha tanıdık bir isim. Will Smith ile oynadığı Hancock filmindeki koca rolünden hatırlayabilirsiniz Bateman’ı. Ama diğer isimler Türk izleyicisi için çok da tanıdık değil.
 
Fakat yan karakterlerin her biri birbirinden ünlü. Kadroya baksanıza Colin Farrell, Jennifer Aniston, Kevin Spacey, daha bitmedi, rolü diğerlerine göre daha az olsa da Jamie Foxx ve Donald Sutherland da var kadroda. Bu kadar ünlü oyuncunun oynadığı bir komedinin bence başarısı şansı azdır. Çünkü bütün bu isimlere senaryoda yer vermek sıkıntı yaşatır. Çoğunlukla böylesi çok isimli filmlerde senaryo ünlülerin altında ezilir. Ama yönetmenin başarısı burada da ortaya çıkıyor. Oyuncu yönetimi mükemmel Seth Gordon’un. Kısacası bundan sonra yakından takip edeceğimiz bir yönetmen Gordon. Bakalım bu erkek komedileri ne kadar sürecek? Açıkçası şikayetimiz yok. Yeter ki Patronundan Nasıl Kurtulursun gibi kaliteli yapımları çekmeye devam etsin Hollywood.
 
- Orijinal Adı: Horrible Bosses 8Yönetmen: Seth Gordon
 
8Senaryo: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein, Michael Markowitz  8Oyuncular: Colin Farrell,  Jennifer Aniston, Kevin Spacey, Jamie Foxx, Jason Bateman,  Donald Sutherland, Lindsay Sloane, Charlie Day, Meghan Markle, John Francis Daley
 
- Yapım: 2011, ABD, 100 dakika 8Tür: Komedi
 
Protestan ve Katoliklerin kan gölüne döndürdüğü bir Avrupa
 
Kraliçe Margot filmini seyredenler için bir hayal kırıklığı olsa da Kral Henry tarihi filmleri sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım...
 
Avrupa 1500’lerde din savaşlarının acısını çekiyordu. Özellikle Katolikler ile Protestanlar arasındaki iktidar mücadelesi Papalık’ın da ülkelerin iç işlerine karışmasıyla daha da içinden çıkılmaz hale geliyordu. Fransa’yı yöneten Medici ailesi İtalyan kökenli bir aileydi ve Papalık’ın büyük desteğini alıyordu. Navarre bölgesinin kralı Henry ise Protestanların lideriydi. Çok kanlı geçen iç savaş katoliklerin aleyhine dönmeye başlayınca o dönemin kraliçesi Catherine De Medici kızı Margot ile Henry’i evlendirerek bu duruma bir son vermek istedi. Henry kendi avanesi ile Paris’e geldiğinde hemen düğünden sonra Katolikler Protestanları kılıçtan geçirdi. Henry’i öldürmediler. Bu olay tarihe Aziz Barthelemy katliamı olarak geçti. 30 bin Protestan kadın çocuk ve erkek kılıçtan geçirildi. Henry sarayda dört yıl mahkum tutuldu. Dinini değiştirip Katolik olması sayesinde canını kurtardı. Ama bir yolunu bulup kaçan Henry ordusunun başına geçti ve bir meydan muharebesinde Protestanları yendi. Yine de Papa’nın ve Katolik olan Paris halkının baskısı sonucu tekrar Katolik olup ancak Fransa’nın kralı olabildi. Buna rağmen düşünce ve inanç özgürlüğünü Fransa’da ilan etti. Böylece tarihe inanç özgürlüğünü kayıt altına alan ilk imparator olarak geçti.
 
Tabii Papalık’ın buna bir karşılığı olacaktı. Film bütün bu tarihi gerçekleri anlatın bu yönüylede tarihi film sevenlere zevkli dakikalar vaat eden bir yapım. Aziz Barthelemy katliamını anlatan bir diğer film Kraliçe Margot’yu düşündüğümüzde başarısı gölgelenen Kral Henry yine de izleyicinin seyretmekten pişman olmayacağı bir yapım.
 
- Orijinal Adı: Henri 4 (Henry of Navarre)
 
- Yönetmen: Jo Baier 8Senaryo: Heinrich Mann, Cooky Ziesche, Jo Baier 8Oyuncular: Karl Markovics, Armelle Deutsch, Julien Boisselier, Roger Casamajor 8Yapım: 2010, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İspanya, 155 dakika8Tür: Dram, Romantik, Tarih
 
Hidden 3D
 
Genç bir adam, annesinden miras kalan ve bir zamanlar rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan, terk edilmiş bir malikaneye yerleşir. İlk ziyaretçileri ise macera ve heyecan arayan bir grup arkadaşıdır. Gençler terk edilmiş katları gezerlerken, başka bir yöne açılan gizli bir geçit keşfederler. Merak her zaman iyi değildir... Yönetmeni Antoine Thomas'ın ilk filmi olan Saklı Ruh, Mariano Baino ve Coralina Cataldi-Tassoni’nin hikayelerinden Alan ve Alana Smithy tarafından senaryolaştırılmış. İtalya ve Kanada ortak yapımcılığında İngilizce olarak çekilen film, ölümcül sırlar barındıran terk edilmiş bir deneysel tıp merkezindeki maceraperest gençlerin ardı ardına kayboluşunu konu ediniyor...
 
- Yönetmen: Jack Frost,  Antoine Thomas 8Senaryo: Coralina Cataldi-tassoni, Alana Smithy, Mariano Baino 8Oyuncular: Devon Bostick, Cristina Rosato, Allan Kolman, Bjanka Murgel, Elliott Larson, 
 
Jason Blicker8Yapım: 2011, İtalya, Kanada, 105 dakika8Tür:
 
3 Boyutlu, Korku