Nephilengys malabarensis olarak bilinen küre ağ örümceklerinin erkeği, spermlerini taşıyan iki organa sahip. Erkek örümcek, dokungaç olarak adlandırılan bu organlarının, çiftleşme esnasında kendisini yemeye çalışan dişi örümcek tarafından koparılmasına izin veriyor. Erkek örümcek, hadım kalmak uğruna kaçma şansını yakalarken, dişinin vücuduna bağlanan dokungaç döllenmeyi gerçekleştiriyor.

Singapur Üniversitesi’nden araştırmacı Daiquin Li, Nephilengys malabarensis erkeklerinin “ciddi ölçüde yaralanma riskini göze alarak hadım kalmayı kabullendiklerini, bu şekilde hayatta kaldıklarını” söyledi.

25’i erkek ve 25’i dişi olmak üzere laboratuar ortamında bir küre ağ örümceği kolonisi kuran Daquin Li, olgunluğa erişen erişen örümcekleri eşleyerek çifleşmelerini gözlemledi. Çiftleşme sonunda, 25 erkekten 22’sinin cinsel organları kopmuştu. Üçünde ise sperm taşıyan dokungaçların bir tanesi kalmıştı.

Haberin devamı ↓
reklam

Daquin Li ve ekibi, dişinin vücuduna bağlı kalan dokungaçların, 20 dakika içinde içindeki spermin yüzde 85’ini boşalttığını ve döllenmeyi sağladığını ortaya çıkardı.

Singapurlu bilim insanı, “Erkek hadım kalıyor ancak dokungaçlarını geride bırakarak diğer erkeklerin dişiyle çiftleşmesini engelliyor” dedi. Ayrıca, hadım kalan erkek örümcek son derece saldırgan bir tavır takınıyor ve kendisi gibi başka erkeklerin dişinin yanına yaklaşmaması için nöbet tutuyor.

ntvmsnbc.com