Erkek çocukların kız kardeşlerine karşı takındıkları tutum bir baskıya dönüştüğünde büyük sorunlar yaşanabilir. Uzman psikolog Müge Kiremitçi, evde babanın otoritesi yoksa, erkek çocuğun baba rolüne bürünerek baskı oluşturabileceğini söyledi. Kiremitçi, bunun için evde sınırların iyi çizilmesi gerektiğini belirtti.

Kız ve erkek çocukları arasında kavgalar, sürtüşmeler hep olmuştur. Özellikle abiler kız kardeşlerine sürekli müdahale ederek onun her adımına karışarak evde farklı bir role bürünebiliyor. Erkek çocukların kız kardeşlerin kıyafetlerinden, eve giriş çıkış saatlerine, arkadaş seçiminden davranışlarına kadar her şeye müdahale etmesi, kavgaları da beraberinde getirir. Bu durum zamanla kız kardeşte depresyon, olumsuz akran grubuna dâhil olma gibi davranışlara da sebebiyet verir. Bu tür çatışmalar babanın otorite yönünden daha pasif olduğu evlerde daha sık görülüyor. Uzman psikolog Müge Kiremitçi, erkek çocukla kız çocuk arasındaki ilişkinin sınırlarını ebeveynin mutlaka belirlemesi gerektiğini söylüyor.

12 yaşındaki Betül Seymen, kendisinden 4 yaş büyük olan ağabeyinden adeta dert yanıyor. "Abim sürekli benimle uğraşıyor." diyen Seymen, giyimine, yemesine, oturmasına, konuşmasına ve annesiyle bir yere gitmesine çok karşı geldiğini söylüyor. Ağabeyinin bu şekilde davranması nedeniyle onun yanında artık konuşamadığını ifade eden Seymen, "Annemin söylediği işi kendi yapmıyor, bana yaptırıyor. Annem bu durumu gördüğü halde bir şey demiyor. Babama da korkumdan bir şey diyemiyorum. Artık ağabeyimin disiplini altında kalmaktan sıkıldım. Beni adeta boğuyor." diyor.

Müge Kiremitçi, aile dinamiklerine bakıldığında babanın daha pasif rol oynadığı durumlarda erkek çocuklarının babanın otorite boşluğunu doldurmak için kız kardeşlerine ve annelerine karşı daha otoriter ve baskıcı bir tutum sergileyebildiklerini söylüyor. Ev içerisinde babanın kuralları daha silik ve alınan kararlarda söz hakkı zayıf ise bu boşluğu yetişen erkek çocukların doldurmaya çalıştığını belirten Kiremitçi, bu durumda ailede dengelerin bozulduğunu ve aile içi çatışmaların arttığını ifade ediyor. Aile bireylerinin rollerinin belli olması gerektiğini aktaran Kiremitçi, "Anne ve baba, aile içerisinde kuralları belirleyen ve sınırları çizen kişiler olmalıdır. Eğer ailede rol karmaşası varsa, baba yaşlı ya da hasta yahut kız kardeş ile ağabey arasında yaş farkı fazla ise bu durumlarda erkek çocuk babanın rollerini üstlenir ve kız kardeş üzerinde daha fazla otorite kurmaya başlar." şeklinde konuşuyor. Kiremitçi, ayrıca anne ve babanın erkek çocuklarının kız kardeşine olan davranışlarını olumlu yönde desteklemelerinin erkekte bu tutumun yerleşmesine yol açtığını vurguluyor. Kiremitçi'ye göre ağabeyi veya erkek kardeşi tarafından bireysel seçimlerine karışılan, yaptığı davranışlar nedeniyle sık sık eleştirilen ve aşırı baskı altında tutulan kız, kardeşiyle tartışmalara başlıyor. Ergenlik dönemine girdiğinde ise tartışmaların şiddeti artıyor ve bu durum kızda evden kaçma, olumsuz akran grubuna dâhil olma, depresyon ve intihar riskine kadar doğabilecek olumsuz davranışlara sebep olabiliyor.

Çocukların ailedeki rollerini belirleyin

Anne ve baba, doğdukları andan itibaren çocukların ev içerisindeki rollerini belirlemeli. Çocuklarına karşı davranışlarda ortak kararlar alarak aralarında tutarlı olmalı, eşit ve demokratik bir tutum sergilemeli. Kardeşler arası ilişkiler, olumlu ve destekleyici nitelikte olmalı. Kardeşler birbirlerine destek olmalı ve ortak paylaşımları bulunmalı. Bu ilişkilerin çerçevesini de anne ve babanın kuracağı sınırlar belirlemeli.