Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Bu ticaret kanunu şeffaflığa, kayıt altında olmaya, hesap verilebilirliğe imkan veren, raporlamalara önem veren daha iyi bir hesap kitap sistemini oluşturmaya önem veren bir ticaret kanunudur'' dedi.

Bakan Ergün, Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen Yeni Türk Ticaret Kanunu Semineri'nin açılışında yaptığı konuşmada, muhasebecilik mesleğinin bir anlamda hesabı kitabı bilmek olduğunu ifade ederek, hesabın bilinmesiyle hesaba göre politikaların oluşturulduğunu ve geleceğin ona göre kurgulandığını bildirdi.

Kayıt dışılılıkla mücadelenin arttığında ve bir çok şey kayıt altına girdiğinde muhasebe mesleğinin önemi ve değerinin de arttığını söyleyen Ergün, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile defterlerin de eski usulde tutulmayacağını, bilgisayarın bile iş hayatına girmesiyle birçok değişiklikler yaşandığını kaydetti.

Maliyetler yüksek olduğu için kayıt dışılığın tercih edilebildiğini dile getiren Ergün, şöyle konuştu:

''Ancak yeni organizasyonlarla maliyetleri azaltan kar marjını artıran ciroları yükselten organizasyonlar ortaya çıktığı için kayıt sistemi yeniden ön plana çıkıyor. Muhasebecilik sadece mevcut bilançoları tutmaktan ibaret olmaması işletmelere küresel gelişmeler, ulusal gelişmeler karşısında yön veren yol gösteren onlara rakamların dilini öğreten bir mekanizmaya dönüşmesi lazım.''

Türk Ticaret Kanunu'nun çok yenilikler getirdiğini söyleyen Ergün, ''Bugünün şartlarına imkan veren bugünün şartlarına uygun ve bize bir çok ufuklar açan bir sürü unsur var. Sadece şirketlerin internet kurması bile hem şeffaflık açısından hem dünyaya açılmaları açısından önemli. Bilişim sektöründe çok önemli hareketlilik meydana getirecek unsurlar var bu kanunda. Bilişim sektörü de bunları çok yakından takip etmektedir'' dedi.

-DEVLET HESABINI BİLECEK-

Devletin de hesabını kitabını bilmesi gerektiğine dikkati çeken Ergün, ''Bir anlamda bütçesini denkleştiremeyen borçların bütçe içerisindeki yerini geliri içerisindeki yerini, yüksek faiz ödemelerinin ne anlama geldiğini diğer açıkların bütçe açıklarının ne olduğunu, toplumu nasıl etkilediğini hesap edemeyen bir hükümetin muhasebesi düzgün sayılmaz'' diye konuştu.