Gündemin merkezinde olmasına rağmen göz önünde olmayı sevmemesi ve ketumluğu nedeniyle kamuoyunun pek tanımadığı, kimilerinin İtalya'nın "Temiz Eller" operasyonunu yürüten savcı Di Pietro'ya benzettiği Zekeriya Öz, ilk kez konuştu.


Yeni Aktüel'den Özgür Yorulmaz'a konuşan savcı Öz, hakkında basında çıkan "AKP'li, dinci" iddialarını ise "İktidar geçicidir, kalıcı olan ise Türkiye'dir. Ne şu partiden tarafım ve ne de başka partiden yanayım" sözleriyle yanıtlıyor.

SONUNA KADAR

Hükümetin siyasi iradesi ya da askerin onayı olmadan Veli Küçük'ü nasıl gözaltına alabildiği sorusunu ise Öz şöyle yanıtlıyor: "Yetkim dahilindeki bütün imkanları kullanırım." Öz, soruşturmanın Veli Küçük'ten daha üst rütbelere uzanıp uzanmayacağı sorusuna "Bilmiyorum" yanıtını verse de edinilen bilgilere göre ikisi orgeneral olmak üzere 23 kişinin gözaltına alındığı son büyük operasyonun hazırlığına daha o zaman başlamış. Ve Öz, soruşturma süresince edindiği tecrübeyle "Yetkim dahilinde" diye ifade ettiği kapsamda soruşturmayla ilgili Genelkurmay'ın ilgili birimlerini bilgilendirerek askerin nabzını da kontrol etmiş. Öz "Şemdinli Davası" savcısı Ferhat Sarıkaya ile ilgili sorulan soruyu ise gülümseyerek yanıtladı. Bir yandan "kahraman" denerek yüceltilen, diğer yandan "AKP'nin atadığı memur" ya da "Fethullahçı" olarak nitelenip yerin dibine sokulan Öz, kendi önünü Sarıkaya tecrübesini iyi değerlendirerek görmeye çalışıyor. Tabii uzak geçmişte Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz'ün Türk kontrgerillası ile ilgili hazırladığı rapor yüzünden öldürüldüğünü de biliyor.

hürriyet