Yurtdışında artan gerginliğe bir de Ergenekon Soruşturması"ndaki gözaltılar eklenince piyasalarda “Kara Salı” yaşandı. Borsa yüzde 5.36 puan düştü. Hisse senetlerinin fiyatı 2 yıl geriye gitti. Dolar 2 kuruş arttı ve 1.25 YTL"ye çıktı. İç ve dış karışıklık nedeniyle yüklü ödemeleri olan Hazine"nin dünkü ihalesine ilgi az oldu

Global ekonomiye ilişkin korkulara bir de Ergenekon Soruşturması"nda yeni gözaltılar eklenince piyasalar tam anlamıyla yangın yerine döndü. Borsa yüzde 5.36 düşerken dolar 1.25 YTL"ye fırladı. Aslında son iki haftada yatırım bankalarından piyasalarda yaşanan sarsıntının daha da derinleşeceği ve “büyük çöküşün” gelmekte olduğu yönünde uyarılar geliyordu. Her geçen gün hem global ekonomi ve enflasyon hem de dev bankalara yönelik endişeler daha da alevlendi. Dün İngiltere ve Euro Bölgesi"nde imalat sektörü satınalma yöneticileri endeksinin beklentilerden çok kötü gelmesi ve ekonomilere ilişkin ortaya koyduğu kara tablo borsalarda çöküşü hızlandırdı. Mortgage krizinden en fazla yara alan banka olan İsviçreli UBS"in 2.5-7 milyar dolar daha zarar yazacağı haberleriyle Dünyanın en büyük hisse senedi piyasalarında kayıplar yüzde 3"lere dayandı. ABD"den sonra Avrupa"nın da ekonomik daralma ve enflasyonun birarada olduğu (stagflasyon) bir döneme girebileceği endişeleri moralleri iyice bozdu. Yurtdışında daha da kötüleşen ortama Ergenekon Soruşturması kapsamında yeni gözaltılar eklenince siyasi belirsizlik tavan yaptı.



Artan siyasi kaygılar nedeniyle İMKB"de kayıp yurtdışına oranla daha da büyük oldu. İMKB-100 Endeksi dün 1.881 puanla 17 Mart"tan bu yana en büyük düşüşünü yaparak 33.208 puana indi. Böylece İMKB"de hisse senedi fiyatları 23.5 ay geriye gitti. Özellikle büyük bankacılık ve holding hisselerine gelen satışlar düşüşte etkili oldu. Yüzde 22.71"e kadar çıkan bono faizleri ise 4 Ekim 2006"dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Altında hedef 1.000 dolar

Yurtdışı piyasalardaki gerginliğe rağmen düşüşünü sürdürerek herkesi şaşırtan dolar ise dün 2 kuruş artarak 1.25 YTL"ye kadar tırmandı. Siyasi belirsizliğin havayı iyice bozduğu ifade edilirken Londra kaynaklı yabancı alımlarının dövizde kendini hissettirdiği belirtiliyor.
Doların yurtdışı piyasalardaki zayıf seyri petrol ve altına olan talebin devam etmesine neden oluyor. Önceki gün 143.67 dolara çıkarak rekor kıran ancak daha sonra gerileyen petrolün varil fiyatı dün yeniden yükselişe geçti. New York Borsası"nda ABD hafif petrolünün varil fiyatı 2.5 dolar artarak 142 doları aştı. İsrail"in İran"a saldırabileceğine yönelik artan görüşlerin petrol fiyatının yüksek seyrinin sürmesine neden olduğu belirtiliyor.
Kriz dönemlerinin en gözde yatırım aracı olan altına talep ise yeniden arttı. Petrol fiyatlarındaki rekor yükseliş ve dolardaki düşüş altını 2.5 ay aradan sonra yeniden 930 doların üzerine taşıdı. Citigroup, Mart ayında 1.032 doları gören altın fiyatlarının yılın ikinci yarısında yükselişine devam edeceğini ve 1.000 dolara çıkacağı tahmininde bulundu.