MHP, siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması amacıyla yapılması planlanan anayasa değişikliğinin, AKP"den bağımsız olarak yürütülmesi kararı aldı. MHP"nin tek başına hazırlayacağı anayasa değişikliği taslağının, Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından yarın yapılacak Meclis Grubu"nda açıklanması bekleniyor. Son dönemdeki gelişmelerin toplumda kutuplaşmayı hızlandırması MHP"de rahatsızlık yaratırken, AKP"nin türbana ilişkin anayasa değişiklik paketi çalışmaları sırasında 17"nci madde konusundaki tutumu da MHP"de güvensizlik yarattı. Parti kapatma konusundaki mevzuat değişikliği önerisinde DTP"yi kırmızı çizgide gören MHP"de, AKP"nin bu konuda esnek davranması nedeniyle uzlaşmanın mümkün görünmediği görüşü hakim.

AKP ise MHP ile uzlaşma imkanı görmezse, anayasa değişikliği için hemen referandum sürecini başlatacak. AKP referandum süresini 120 günden 45 güne çekecek ve anayasa değişikliğinin kabulü için görkemli bir “reklam kampanyası” başlatacak.

BERABER OLAMAYIZ

Ergenekon operasyonundaki son gözaltılar nedeniyle oluşan kutuplaşmaları yakından izleyen MHP kurmayları, önceki gün genel merkezde uzun süren bir toplantı yaptı. Toplantıda anayasa değişikliği konusunda AKP"den bağımsız hareket edilmesi karara bağlandı. Toplantıdan, “MHP"nin AKP ile ortak hareket ettiği yönünde” bir görüntü oluşturulmaması kararı çıktı. MHP"li kurmaylar; anayasanın 68 ve 69"uncu maddelerinde yer alan ve siyasi partilerin uyacakları esasları düzenleyen hükümlere ilişkin değişiklik paketinin, AKP"den bağımsız olarak hazırlanması konusunda görüşbirliğine vardı.

MHP bu çerçevede, parti tüzel kişiliği yerine “bireysel sorumluluk” ilkesini öngören değişiklik paketini kamuoyuna açıklayacak. MHP"nin taslağında ayrıca, eylem ve söylemleri ile partisini odak haline getiren siyasilerin, yargılanmasına imkan tanıyan düzenlemeler de yer alacak.

AKP"NİN PAKETİNİ BEĞENMEDİLER

AKP"nin basına yansıyan anayasa değişikliği paketinde parti kapatmanın neredeyse imkansız hale getirilerek, eklenecek geçici madde ile DTP ve AKP hakkında açılan kapatma davalarının düşürülmesi önerisi de MHP"de büyük rahatsızlık yarattı.

İstikrar mı kaos mu

AKP"lİ kurmaylar MHP"nin kendi paketini açıklamasını bekleme kararı aldı. AKP, uzlaşma imkanının olmadığını görürse jet hızla kendi anayasa değişikliği paketini açıklayarak, referanduma gitmeyi kararlaştırdı. Referandumu, “İstikrar mı kaos mu” anlayışıyla gerçekleştirmek isteyen AKP, büyük bir reklam şirketiyle anlaşarak, etkili bir kampanya yapmayı benimsedi. AKP"li kurmaylar, referandumdaki katılım oranını artırmak için tarih olarak mayıs ayı üzerinde yoğunlaştı. Referandum süresini 120 günden 45 güne indirmeyi isteyen AKP"li kurmaylar, bu çerçevede yasa değişikliği de yapacak. AKP, parti kapatma davası açılabilmesi için, Meclis ya da Yargıtay Başkanlar Kurulu"nun onay vermesini şart koşmak istiyor. "Odak olma" kriteri de zorlaştırılarak, “yapılan eylemlerin demokratik rejim için tehlike boyutuna ulaşması” koşuluna dönüştürülecek. AKP"li kurmaylar hazırladıkları anayasa değişikliği taslağına bir geçici madde ekleyerek, “AKP ve DTP hakkındaki davaların düşürülmesi” konusunu tartışmaya devam ediyor.