Türkiye’de laikliğin gerilediğine inanmıyorum. Laikliği korumak için darbe yapılmaz.
 
Yazar Orhan Pamuk, “Ergenekon” soruşturması kapsamındaki davalarla ilgili olarak, “Bu davaları ciddiye alıyorum. Darbe girişimlerine dair gazetelerde okuduklarımı ikna edici buluyorum ve Türk halkının da buna ikna olduğunu düşünüyorum. Hakimlerin, darbe girişimi iddialarını araştırmasını olumlu buluyorum” dedi. Amerikan PBS televizyonunda ünlü sunucu Charlie Rose’un sorularını cevaplandıran Nobel ödüllü yazar Pamuk, Türkiye’de laikliğin gerilediğini düşünmediğini de belirtti.
 
BAŞÖRTÜ KRİTER OLMAMALI
 
Türkiye’nin uygar ülkeler topluluğunun bir üyesi olma doğrultusunda ilerlemekte olduğu ana yolu değiştirdiği ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş medeniyetlere ulaşma hedefine ihanet edildiği düşüncesinde olmadığını ifade eden Pamuk, “Ancak bu süreci biraz yavaş götürüyor” dedi.
 
“Ama daha fazla başörtülü kadın görüyorsunuz? Bu bir anlam ifade ediyor mu?” yönündeki soru üzerine Pamuk, “Başörtülü kadın sayısının az ya da fazla olmasının bu konuda bir kriter olmaması gerekiyor. Benim değerlerim açısından, herkes ne istiyorsa onu yapabilmeli. Ordu bize, ‘eğer üniversiteye, hastaneye girmek istiyorsanız başörtünüzü çıkarın’ dememeli.
 
Türk kadınlarına ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmamalı” dedi. Pamuk, bir soru üzerine, AK Parti’nin ordunun gücünü azalttığını ve bunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en başarılı olduğu konu olduğunu söyledi
 
 
AA