Danıştay"a saldırı davasında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi"nin kararının temyiz incelemesi ile ilgili Yargıtay Başsavcılığınca hazırlanan tebliğname, Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderildi.

Teliğnamede, Danıştay ve Cumhuriyet olayı ile Ergenekon arasında “hukuki ve fiili irtibat” bulunduğu iddiaları olduğu ve Ergenekon Soruşturması dosyasının iki olayla ilgili bölümünün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi"ne 17 Aralık 2007"de gönderildiği hatırlatıldı. Tebliğnamede, bu tarihten sonra Ergenekon soruşturması dosyasına giren belgeler ile diğer tüm belge ve beyanların getirtilerek incelenmesi gerektiği belirtildi. Başsavcılık, böylece sanık Süleyman Esen"in saldırılara ilişkin talimatları verdiği ve el bombalarını temin ettiği iddialarının aydınlığa kavuşturulacağına dikkat çekti. Tebliğnamede, iki olayla Ergenekon arasında bağın tespit edilmesi halinde diğer sanıklar Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu için de suç vasfının tayini bakımından yeni bir karar verilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi. Başsavcılık bu gerekçelerle Ergenekon ile Danıştay saldırısı arasında bir irtibatın olmadığı yönündeki Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararının bozulması gerektiğini bildirdi. Başsavcılık, sanık avukatlarının diğer temyiz istemlerinin ise reddedilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Tebliğnamenin, temyiz incelemesini yapacak 9. Ceza Dairesi için bağlayıcı niteliği bulunmuyor. Ancak, aykırı bir karar çıkması halinde Başsavcılık dosya yerel mahkemeye gitmeden karara itiraz edebilecek. İtiraz edilmesi halinde dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından görüşülecek.

Soruşturma savcıları yargılamaya da bakacak

Kamuoyunda aylarca tartışılan Ergenekon davasının ilk duruşması 20 Ekim pazartesi günü Silivri Cezaevi"nde yapılacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi"nin 2 üye hakimi ile mahkeme başkanından oluşan heyet tarafından yapılacak yargılamada savcı olarak ise dosyaya hakim oldukları için soruşturmayı yürüten ve iddianameyi hazırlayan savcılardan Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın görevlendirildi. Savcılar Pekgüzel ve Taşkın yargılama boyunca duruşmalara katılacak.

Normal prosedüre göre davaya bakacak savcılar kura ile belirleniyor. Davanın iddianamesini hazırlayan üç savcıdan Savcı Zekeriya Öz ise devam eden Ergenekon soruşturmasını takip edecek.

Davada aralarında Veli Küçük ile Doğu Perinçek"in de bulunduğu 46"sı tutuklu 86 sanık bulunuyor.