AKP"nin yaklaşık bir hafta önce 81 ilde yaptırdığı ankette, 12 Eylül"de Anayasa değişiklik paketinin oylanacağı referandumda "Evet" oyları yüzde 54.6 oranında çıktı. AKP"nin, adı açıklanmayan firmaya yaptırdığı bu anketi bir başka anket firmasına da teyyit ettirdiği öğrenildi.

EVET YÜZDE 54.6

Referanduma 16 gün kala, AKP"nin yüzde 54.6 olan evet oylarının, kararsızların olası desteğiyle artacağı umudunda olduğu belirtiliyor. Referandumda, yüzde 50"nin üstünde "Evet" oyu çıkması Anayasa değişiklik paketinin kabulu anlamına geliyor. Ancak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın bir hafta önce çıkan "Evet" oranından tatmin olmadığı da belirtiliyor. Erdoğan"ın, sivil ve askerî yargıdan, sosyal ve ekonomik alana kadar uzanan geniş bir yelpazede reformları içeren paketin, daha yüksek bir oy oranıyla referandumda kabul edilmesini, statükocu zihniyetin önemli ölçüde kırılması açısından önemsediği kaydediliyor.

İç Anadolu"da rahat sahilde sıkıntı var

AKP, İç Anadolu"da hâkim olan MHP milliyetçiliğini kırarak, bu kesimden uzunca bir süredir oy alıyor. Ancak, başta Mersin, İzmir ve Muğla olmak üzere Akdeniz ve Ege sahillerinde, “sahil milliyetçiliği” olarak anılan akımın, Kürt kartını kullanarak, bu bölge halkını "Hayır" oylarına ikna ettiği belirtiliyor. AKP"nin bir hafta önce yaptırdığı ankette Muğla, İzmir ve Mersin"de, "Hayır" oylarının "Evet"lerden yüksek çıktığı dile getirildi.

Akdeniz ve Ege"de "Evet" oyları açısından sıkıntılı olan iktidar partisinin, büyük şehirlerde ise "Evet" oyları açısından rahat olduğu öğrenildi.

Taraf