İngiltere"de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye"deki yerel seçimleri değerlendirirken, “Seçim uyarısı Erdoğan"ı cezalandırdı” başlığını kullandı.
AKP"nin ilk kez bir seçimde gerileme gösterdiğine dikkat çeken Financial Times, seçim sonuçlarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın “daha az çatışan bir liderlik tarzı” benimsemesi ve ekonomik reformlara odaklanması yönünde kamuoyundan gelen çağrılarla karşı karşıya kaldığını yazdı.
Başbakan"ın seçimi, “liderliği” konusunda bir referandum gibi gösterdiğini belirten gazete, gerileme karşısında hayal kırıklığına uğrayan Erdoğan"ın sonuçlardan gerekli mesajı çıkaracaklarını söylediğini vurguladı.
Makalede, AKP"nin, dini eğilimlerinden şüphe duyan laik ordu ve yargının baskısına karşı koymak için büyük halk desteğine bel bağladığı kaydedilirken, ancak hükümetin henüz erken seçim çağrılarını bir kenara itmek için yeterince güçlü olduğu belirtildi.
AKP"nin bundan böyle “gerileme ile karşı karşıya” olduğu yolundaki algılıyla da mücadele etmesi gerekeceği belirtilen makalede, “Sayın Erdoğan, artık hem laik karşıtları hem de milliyetçi ve İslamcı gruplara karşı daha dikkatli hareket etmek zorunda kalacak” yorumu yapıldı.

MİLLİYET