Başbakan Erdoğan, Şubat ayında buluşacağı Merkel ve Sarkozy"ye İspanya"dan bir kez daha seslendi: Türkiye AB"ye ya kabul edilir, ya edilmez. Ortası yok.

Bir gazeteci, Erdoğan"ın şubat ayında Berlin"e yapacağı geziyi hatırlatarak, Almanya Başbakan Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy"nin Türkiye"nin AB"ye tam üye olmasına karşı tavrına dikkat çekti.

Almanya ve Fransa"nın AB"ye tam üyelik dışında imtiyazlı ortaklık ya da Akdeniz Birliği gibi önerilerinin kabul edilemez olduğunu belirten Erdoğan, Berlin"de Sarkoz ve Merkel"le yapacağı görüşme için “Sarkozy ve Merkel"in masaya ne yemek koyacaklarını bilmiyoruz. Beğenirsek yeriz, ama beğenmediklerimizi zorla yiyecek halimiz yok. Türkiye AB"ye kabul edilir veya edilmez; bunun ortası yok” dedi.

AB ile müzakerelere, açılan fasılları başardıkları sürece devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, AB"ye başta Kıbrıs sorunu olmak üzere siyasi engeller koymaması çağrısını da tekrarladı.

İSRAİL-FİLİSTİN ARASINDA YARIM SAAT BEKLEDİM
İsrail-Filistin sorunuyla ilgili de görüşlerini açıklayan Erdoğan, “İsrail"le Filisitin arasında eğer bir hat çizilecekse, burada Birleşmiş Milletler devreye girmeli. İsrail askerleri sınırda beklendiği sürece burada barış temin edilemez” dedi. Türkiye"nin iki ülkeyle de ilişkilerinin iyi olduğunu belirten, “Bölgede İsrail"le en uyumlu ülke biziz” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ben Başbakan olarak, arabamda Türk bayrağı olmasına rağmen, İsrail"den Filistin"e geçerken, sınırda yarım saat bekledim. Orada BM olsa, böyle bir sıkıntı olmaz.”

KÜRT AZINLIK YOK
Erdoğan bir başka soru üzerine de, “Kürt vatandaşların Türkiye"nin asli unsuru olduğunu ve azınlık statüsünde olmadığının” altını çizdi, “Ülkemize etnik, bölgesel, dinsel milliyetçilik yasak. Üniter yapımıza asla söz söyletmeyiz” diye konuştu.


ntvmsnbc