Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasal düzen içinde meşru zeminlerde kalanlar için işleyen bir demokrasi bulunduğunu belirterek, "Dost, düşman herkesin kabul ettiği gibi Türkiye, son yıllarda demokratikleşme alanında devrim sayılacak reformlar gerçekleştirmiştir" dedi.

Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan 'Ulusa Sesleniş' programında yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin mutlu ve müreffeh yarınlarına yapılan yolculukta bir yılın daha geride bırakmaya hazırlanıldığını belirtti. 2007 yılının, Türkiye'nin değişim takviminde son derece önemli merhalelerden geçilen, çok önemli kazanımlar elde edilen bir yıl olduğunu ifade eden Erdoğan, "Tesis ettiğimiz güven ve istikrarın devamı, demokrasimizin işlerliği açısından çok önemli bir seçim gerçekleştirilmiş, demokrasimiz önemli bir sınavdan daha başarıyla çıkmıştır" dedi.

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜ TOPLUMDAN TECRİT ETME MÜCADELESİNDE YENİ BİR SAFHAYA GİRİLDİ"

2007 yılının genel bir değerlendirmesini yapmak istediğini, Türkiye'nin 5 yıllık değişiminin geldiği noktayı, geleceğe açılan ufukları vatandaşlarla bir kez daha gözden geçirmek istediğini belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, birlik ve beraberliğine kast eden terör örgütünü toplumdan tecrit etme mücadelesinde yeni bir safhaya girdiğini söyledi. Terör örgütünü içeride ve dışarıda tam olarak izole etmek, sosyal, lojistik, finansal ve psikolojik bütün desteklerini kesmek için büyük bir gayret içinde olduklarını anlatan Erdoğan, TBMM'de büyük bir çoğunlukla kabul edilen tezkere çerçevesinde, hazırlık çalışmaları yapıldıktan sonra 28 Kasım itibariyle hükümetin, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) yetkilendirdiğini hatırlattı.

DEMOKRATİKLEŞMEDE DEVRİM NİTELİĞİNDE REFORMLAR

Bölücü terör örgütünün hedefinin birlik ve beraberliği bozmak olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Teröre verilecek en güzel cevap da millet olarak bugüne kadar yaptığımız gibi birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek, ortak hedef ve değerlerimiz etrafında kenetlenmektir" dedi.

"DOĞUYA YATIRIMLAR ARTACAK"

2003 yılından bugüne Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yapılan yatırım tutarının 8.4 milyar YTL olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, terörün yol açtığı sıkıntılar azaldıkça bu yatırımların, özellikle özel sektör ve yabancı sermaye yatırımlarının, daha da artacağına vurgu yaptı. TOKİ tarafından bu bölgelerdeki il ve ilçelere 72 binin üzerinde konut inşaatı başlatıldığını, bunların 30 bine yakınının tamamlandığını vurgulayan Erdoğan, KÖYDES Projesi kapsamındaki yatırımlarda kullanılmak üzere 1.5 milyar YTL tutarında bir kaynağın bölgeye aktarıldığını, buradaki insanların ihtiyaç duyduğu yatırımları gerçekleştirdiklerini söyledi.

"PROBLEMLERİN ÇÖZÜM ADRESİ SİYASET KURUMUDUR"

2007 yılının Türkiye'nin gelişme ve kalkınma hanesine yazılan bir 'kazanç yılı' olduğunu bütün göstergelerin ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, Türk ekonomisinde 2002 yılı sonundan bu yana devam eden hızlı iyileşme sürecinin bugün artık bir atılım sürecine dönüştüğünü belirterek şunları kaydetti: "Büyük bir sıçramanın eşiğine gelmiş bulunuyoruz. Bundan 5 yıl önce, tarihimizin en ağır ekonomik krizinin yaralarını sarmak için kollarımızı sıvamıştık. Bugün ise dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yerimizi almak için topyekun bir seferberlik hali içindeyiz. Hamdolsun, olumsuz küresel şartlara rağmen 2007 yılında da bu atılım süreci devam etmiş, milletçe yüzümüzü güldürecek, gönlümüzü ferahlatacak, geleceğe çok daha umutla bakabilmemizi sağlayacak gelişmeler yaşanmıştır."

EĞİTİM VE SAĞLIK

Başbakan Erdoğan, her yıl bütçeden en büyük payı eğitime ayırarak aydınlık bir geleceği inşa etmekte ne kadar kararlı olduklarını gösterdiklerini belirterek, 2002 yılından bugüne bütçeden eğitime ayrılan payın yüzde 207 oranında arttığını ifade etti. 2003 yılından bugüne kadar vatandaşlarla güç birliği içinde 112 bin 38 derslik yaptıklarını anlatan Erdoğan, 7'si vakıf olmak üzere 39 yeni üniversite kurduklarını söyledi.

5 YILDA 7767 KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL

5 yılda 7 bin 767 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bölünmüş yollarını ikiye katlayan bu uzunluğun Cumhuriyet tarihi boyunca yapılandan daha fazla olduğunu kaydetti. Başbakan Erdoğan, yıllar önce başlanan, aradan on yıllar geçtiği, birçok hükümet değişikliği yaşandığı halde bir türlü bitirilemeyen Karadeniz Sahil Yolu ve Bolu Tüneli gibi iki dev projeyi tamamlayarak Türkiye'ye kazandırdıklarını dile getirdi.

Aynı şekilde İzmir Ödemiş'te Beydağı Barajı'nı bitirerek açmanın da AK Parti hükümetine nasip olduğunu kaydeden Erdoğan, Marmaray ve Hızlı Tren projelerinin de hızla ilerlediğini ifade etti. 2002 yılında 9 olan doğalgaz kullanan il sayısının 51'e çıkarıldığını hatırlatan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Mavi Akım projelerinin artık rüya değil gerçek olduğunu, NABUCCO konusunda da çalışmaların devam ettiğini belirtti.

"TARIM SEKTÖRÜMÜZ 3.5 YIL ÜST ÜSTE BÜYÜME BAŞARISI GÖSTERDİ"

AK Parti hükümeti döneminde yağlı tohum prim desteklerini yaklaşık 7 kat, hayvancılık desteklerini 9 kat arttırdıklarını ifade eden Erdoğan, küresel ısınmanın bir sonucu olarak yaşanan kuraklığın zararlarını en aza indirmek için tedbirler aldıklarını ve 545 bin çiftçiye 264,5 milyon YTL tutarında yardımda bulunduklarını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, KÖYDES ve BELDES projeleriyle bugüne kadar devletin hizmet ve yatırımlarını götürmekte zorlandığı köylere, beldelere ve ilçelere en hızlı şekilde hizmet ve yatırımları götürdüklerini, ayrıca cumhuriyet tarihinin en büyük konut hamlesini gerçekleştirdiklerini vurguladı. Bugüne kadar 285 binin üzerinde konutun inşaatına başladıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, 2007 yılı sonu itibariyle tamamlanan konut sayısının 156 bini bulduğunu bildirdi. Dar gelirli vatandaşların konut hayallerini gerçeğe dönüştürdüklerini anlatan Erdoğan, önümüzdeki dönemde bu konuda çok daha iyi imkanlar oluşturmanın hazırlığı içinde olduklarını dile getirdi.

"HAKSIZLIKLARLA KARŞILAŞIYOR OLSAK DA AB İLE MÜZAKERELERİMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ"

Başbakan Erdoğan, uluslararası alanda Türkiye'nin gücünü, etkisini, itibarını en üst seviyeye çıkardıklarına da vurgu yaparak, "Bugün Türkiye, uluslararası toplumun sözü dinlenen, gündem belirleyen, küresel barış ve istikrara katkı yapan, Medeniyetler İttifakı girişimine öncülük eden saygın bir üyesi haline gelmiştir'' dedi.

"2008 YILI HEDEFİMİZ; KİŞİ BAŞINA GELİRİNİ 7 BİN DOLARA YÜKSELTEN, DEMOKRATİK, LAİK VE SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİ"

Erdoğan, 2008 yılı için hedeflerinin "en az yüzde 5,5 oranında büyüyen, kişi başına gelirini 7 bin dolara yükselten, huzur ve istikrarını koruyan, güvenliğini tam olarak tesis etmiş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak yükselen bir Türkiye" olduğunu belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaşlaşma hedeflerini yakalamış bir ülke olarak kutlamak için büyük bir seferberlik başlatmış durumdayız. Güçlü ve müreffeh bir Türkiye idealine her geçen yıl biraz daha yaklaşıyoruz. 2007 yılı bu açıdan zorluklarla dolu ama verimli, bereketli bir yıl olmuştur. Karşılamaya hazırlandığımız 2008 yılının da ülkemize ve milletimize yeni başarılar, bölgemize ve dünyamıza daha çok huzur, barış ve refah getirmesini Allah'tan temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının son bölümünde, tüm vatandaşların yeni yıllarını kutlayarak, eşleri ve çocuklarıyla birlikte 'mutlu nice yıllar' temennisinde bulundu.
Kaynak: AA