Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyaretinin ardından özel uçak ''ANA'' ile saat 22.55'te yurda döndü.

Başbakan Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve öteki ilgililer karşıladı.

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da İstanbul'a geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Cenevre'de zaten Dışişleri Bakanımız orada Esed'in olmadığı bir geçiş hükümetinden bahsetti ve genel hava da zaten orada Esed'siz bir geçiş hükümeti... Bu geçiş hükümeti denilen aslında bir seçim hükümeti. Bir seçim hükümeti kurulsun ve bu seçim hükümeti orada partilerin kurulmasına imkan hazırlasın ve bu kurulan partiler demokratik bir yarış içerisinde Suriye'de halkın iradesini şekillendirsin, yönlendirsin. Ama eğer siz kalkar da hükümeti kurar başında yine Beşşar kalırsa, orada hiçbir şey değişmez'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Suriye'de bugüne kadar 18 bin insanın hayatını kaybettiğini, 150 bin dolayında insanın ülkesini terkettiğini belirtti. Başbakan Suriye'de kanın durması için çaba sarfettiklerini belirterek barış ve katliamların durdurulması noktasında Rusya ile aynı fikirde olduklarını söyledi.

Rusya ziyaretinin çok verimli olduğunu tüm bakan ve ekip arkadaşları ile iyi bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, Suriye için Esad'sız bir seçim hükümeti kurulmasından yana olduklarını Türkiye'nin bu tavrını uluslararası alanda da dile getirdiğini söyledi.

Cenevre sürecinde Esad'ın olmadığı bir hükümet fikrinin gündeme geldiğini, Rusya'nın bu fikre olumlu baktığını ancak Beşşar Esad'ın olmaması halinde ne olacağı konusunda endişeleri olduğunu belirtirken " Bu konuda alternatif görüşlerimizi kendilerine ilettik. Bu konuyu düşüneceklerini söylediler" dedi.

Türk uçağının düşürülmesiyle ilgili bir dezanformasyon yapıldığını, buna Türk medyasının da çanak tuttuğunu anlatan Erdoğan, "Bizim medyamız başbakana, dışişleri bakanına değil, ABD'deki bir medya kuruluşunun ortaya attığı iddialara inandı." dedi. Başbakan Erdoğan, Suriye tarafından yapılan son açıklamanın da bir dezenformasyondan başka birşey olmadığını, Türkiye'ye yönelik sözlerin kabul edilir bir yanının olmadığını söyledi.

Irak'ta yaşananlara da değinen Başbakan Erdoğan, Irak'ta hükümet oluşturulurken koalisyon ortağı olanlara verilen sözler ve anayasasında var olan eyaletlere verilen sözlerin yerine getirilmediğin bugünkü sıkıntıların da bu sözlerin yerine getirilmemesinden kaynaklandığını söyledi.