Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi Hak Sahibi Kura Çekimi töreninde konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında Hakkari'de dün bir araca bomba konulması nedeniyle hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşları hedef alan saldırıya değindi. Birlik ve beraberliğimize kast edenlerin sonuç alamayacağını ve emellerine ulaşamayacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Bugün ilk dönemsonu karnelerini alıyorlar. Tüm öğrencilerimizi de buadan tebirk ediyorum, başarılı öğrencilerin başarılarını devam ettirmelerini, karnesinde kırık olan öğrencilerimin de bunu düzeltmelerini rica ediyorum.

Dün Hakkari'de sokak ortasında bir bomba nedeni ile bir polis servis aracımıza yönelik yapılan böyle bir adeta ihanette 21 yaşında bir öğrenci yavrumuz Zeki Yeşil kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden Zeki kardeşimizin babasını Faysal Yeşil beyi arayarak başsağlığı dileğinde bulundum. Saldırı, terör örgütünün nasıl bir gözü dönmüşlük içinde olduğunu açıkça gösteriyor. Onları halkıma havale ediyorum.

Bugün Ankara'da Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birinin en önemli aşamalarından birini geride bırakıyoruz. Bu proje sadece Türkiye'ye değil gerçekten dünyada örnek teşkil eden projelerden bir tanesi.

Bu proje gıpta ile izlenen benzeri projelerde örnek teşkil eidlen ödüle tabi tutulan bir proje. 2005 yılında 4 milyon metrekarelik bir alanda başladık kamulaştırmayı tamamladık ve bu projede %99 oranına ulaştık.

1,5 yıllık sürede 6500 gecekondunun yıkımını gerçekleştirdik. Bu gecekondularda yaşayan 30 bin kişinin tahliyesini sağladık.

Proje kapsamında 8152 konut inşa edeceğiz. BUnlardan 3436 tanesi tamamlanmış durumda. 4700 konutunda inşaası devam ediyor ve %70 oranında bitmiş durumda.

32 derslikli 24 derslikli okulların da inşaatları tamamlandı. Bu projeye bütçe sağlamak için osmanlı ve selçuklu mimarisine uygun toplam 925 konutun yapımına da başladık.

Bu proje tamamlandığında toplamda 9077 yeni konut inşa etmiş olacağız.

Tamamlananlara ek olarak 5 ilköğretim okulu ikincisi ise bir endüstri bir ticaret iki tane de imam hatip liseleri inşa edeceğiz.

Bu arada 5 tane de cami halkımızın hizmetine girecek. Bunalrı yaparken de Cuma cami inşaa ediyoruz.

Asgari 5 bin ila 10 bin arasında müslümanı alabilecek camiler inşa ediyoruz.

Ayrıca spor salonları kültür merkezleri inşa ediliyor.

Yeni bir Ankara genişlerken farklı bir Ankara'yı haziran temmuz gibi bitirmiş olalım. Ankara'nın imajını görüntüsünü değiştiriyoruz.

Biz bugüne kadar dünya üzerinde 100'ü aşkın ülkeye ziyarette buluduk. Gittiğimiz ülkelerde yol kenarlarına kilometrelerce perdeleme yapıldığını gördük. Bazıları görüntü kirliliğini engellemek için bazıları ses kirliliğini engellemek için dedi.

Dünyanın her şehrinde havayoluyla gelen insanlar önce havaalanı etrafındaki yolları görürler. Bir çok şehir havaalanı yolundaki o çirkin görüntüyü perdeleme yaparak kapatmaya çalışıyor.

Esenboğa'daki o tabloyu hatırlıyorsunuz. Bazıları bilmiyordu bu işi gece gelince onlar villa gibi duruyordu.

T.C.'nin başkentine böyle giriyorduk. O virajlar o gecekondular bu şehre yakışıyor mu?

Oraya gittim. Melih Bey'le beraber Önderata ilkokuluna gittik. Bir tarafta bu binalar bir tarafta o yapılar. Dedim ki süratle bunları da kamulaştırmamız lazım. Bu binaların birarada olması bir defa kendimize de ihanet olur vatandaşada ihanet olur.

Burada 10 bine yakın bizi karşıladıysa o binalarda oturan kardeşlerim de bizi anlayışla karşılayacaktır. Onlarıda süratle konutlarını yapmak suretiyle 3 teklifimiz var.

İlk olarak bitmiş evlerimizden verelim diyoruz. ikincisi bittiği zaman yaptığımız evlerden verelim diyoruz. Üçüncü olarak burda kalmak isterse inşa edilecek olan evlerden bir ev teslim ederiz diyoruz.

Bu konutlar bu evler benim de oturduğum Keçiören ilçesi.

Fırça darbeleriyle görüntü düzeltme peşinde olmadık. Kökünden hallettik. Biz burayı yıkar yerine daha iyisini yaparız dedik yaptık yapıyoruz.

Biz laf üretmiyoruz iş üretiyoruz iş...

Biz eserlerimizle konuşuyoruz. hamaset değil böyle eserler inşa ediyoruz. bazıları belli yıldönümlerinde hatırlarken biz Ankara'yı dünyanın gurur duyduğu bir başkent haline getiriyoruz.

Yıllar boyunca ne dediler? Ankara'nın taşına bak gözlerimin yaşına bak! Bırakın bunları... Gazi Mustafa Kemal 19 Mayıs'ta Samsun'a çıktı Anadolu'yu örgütledi. Sonra Ankara'da Meclis'i açtı.

Peki siz Ankara'ya ne kazandırdınız? 1940'larda hem Ankara'yı hem ülkeyi yönettiniz. Ankara'ya ne kazandırdınız? Nerede bir eseriniz var? Gazi bu millete Ankara'dan muıassır medeniyetler seviyesini hedef olarak gösterdi. Hayatı boyunca bunun için gayret sarfetti. peki siz ondan aldığınız emaneti ne yaptınız?

Kusura bakmayın 19 Mayıs'la yada bayramlarla ilgili yönergeyi bizden önce yapmışlar biz bunu uygun bir şekilde uygulanmasını istiyoruz. Bunu farklı yerlere çekmenin hiç bir anlamı yok. Vatan sevgisini sizden öğrenecek değiliz. Cevabımız bu.

Bizim 81 vilayetteki eserlerimiz sevdamızın göstergesidir. Yollarımız okullarımız şantiyelerimiz aşkımızın eserleridir.

Ekonomimiz itibarımız davamızın Türkiye davamızın en somut ifadeleridir.

Kılıçdaroğlu Bahçeli siz 19 Mayıs törenlerini o kadar severdiniz de neden Samsun'a bir el atmadınız? O sahiller bir rezaletti. Ama şimdi Samsun'u tanıyamazsınız. Samsun'da 1989 1999 yıllarında yönetimi elinde tuttu. neden onarmadınız?

Bahçeli Başbakan Yardımcılığı yaptınız. Çanakkale'yi neden öyle kendi kaderlerine terkettiniz?

Bizim farkımız Biz Moğolistan'da Türk'lerden kalma ilk yazılı anıtlara sahip çıkarız. Biz Saraybosna'da atalarımızın mirasına sahip çıkarız. Biz Diyarbakır'da 81 vilayette vakıf eserlerini tarihi eserleri biz restore ederiz.

Cahilce açıklamalar yapan ABD Başkan aday adayı Perry ile Kılıçdaroğlu arasında ne fark var? Birisi Teksas'tan Türkiye'ye Fransız, birisi Ankara'da Türkiye'ye Fransız. Ankara'nın yüreği Uludere iledir. Ne Uludere'deki 34 vatandaşımızın ne de İstanbul'da hunharca katledilen Hrant Dink'in davası Ankara'nın derin dehlizlerinde kaybolmaz. Hiçbir kimsenin yaptığı kimsenin yanına kar kalmaz. Altı dilde söylenen Sarı Gelin türküsünü Şişli'de sıkılan bir kurşun susturamaz. Olay olmuştur 32 saatte faili yakalanmıştır. İşi ne kadar sıkı tuttuğumuzun ifadesidir. Bu bir faili meçhul olmamıştır. Bunların bağlantıları şu bu, yargı yürütmeye den ne isterse yürütme bunu yapar. Yapmazsa bütün sorumluluğun altına imzamızı yaparız. Yargılama sürecini hükümetten bilenler yanlış yaparlar. Dink Davası'nda süreç kapanmadı. Temyizde kamuoyunu rahatlatacak kararlar alınacaktır.

Yıllardır 12 Eylül'ün istismarını yapanlar neredeyse 12 Eylül'ün faillerine sahip çıkacaklar. Merak etmeyin hiçbir suç cezasız kalmayacak. Millet demokrasiden geriye gidişe asla müsade etmeyecektir. Yargı birilerinin değil milletin arka bahçesi haline geldi. Sayın Kılıçdaroğlu part-time kahramanlık yapılmaz. Bir fezlekeden yola çıkıp taa darağacına gidiyor. Bu ülkede CHP darağacına sadece masumların boğazına yağlı iplikleri geçirmek için çıkmıştır. Taraflı yargıyı CHP tarihinde görürsünüz ama bugün yok.

Hakim ve savcı açığını hızla kapatıyoruz. Molotof atanlar yakalandığı anda cezasını bulacak.