Merkel Almanya'da Türk okulu açılması ile ilgili de yumuşadı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ve çok sayıda işadamıyla birlikte Ankara'ya geldi.Almanya Başbakanı Merkel, Ankara'da ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti.Merkel ve beraberindeki heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Saygı duruşunun ardından Merkel, Misakı Milli Kulesine geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

'MODERN TÜRKİYE'NİN BABASI'
Merkel, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: "Modern Türkiye'nin babası Mustafa Kemal Atatürk'ün eserine saygıyla. Almanya gelecekte de Türkiye'ye yolunda eşlik edecektir." Merkel, kendisine Anıtkabir ziyaretinde eşlik eden Başmüzakereci Egemen Bağış ile Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde bir araya geldi. Görüşme basına kapalı yapıldı.
'MERHABA ASKER'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı'nı Başbakanlık'ta resmi törenle karşıladı.Törende, iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından Merkel ''merhaba asker'' diyerek tören kıtasını selamladı.
LARA'NIN EMANETİNİ VERDİ
Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel, resmi karşılama töreninin ardından baş başa görüşmeye geçtiler.Angela Merkel, görüşmenin başında Lara isimli öğrencinin gönderdiği ''beyaz barış güvercini'' ni Başbakan Erdoğan'a hediye etti ve öğrencinin şu mesajını iletti:

''Merhaba! Bu güvercin sana geldi. Onu Unna şehrinde Katharinenschule'de okuyan Lara adında dokuz yaşındaki bir çocuk yaptı. Güvercin 'barış'ın sembolü. Birkaç gün ona baktıktan sonra onu bu yazı ile dünya barışını devam ettirmek için bir kişi veya kuruluşa gönder. Bize de hemen, mümkünse çektiğin bir resim ile birlikte bir mail yolla. Böylece biz de güvercinin 'barış yolu'nu takip edebiliriz. Bununla sen de Margaretenhöhe Essen'deki ilkokullarının, Hattingen'deki Franziskusschule'nin, Unna'daki Katharinenschule'nin, ayrıca İstanbul ve Pecs'deki okulların barış hareketine katkıda bulunmuş olacaksın'.Angela Merkel, Başbakan Erdoğan'a Katharinenscuhule'nin mail adresini de verdi.
GÜL'LE GÖRÜŞECEK
Merkel daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek. Merkel, Ankara"da bazı muhalefet partisi temsilcileriyle de görüşecek.
ALMAN LİSESİ'NE GİDECEK
Erdoğan'ın onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak olan Merkel, Pazartesi akşamı İstanbul'a geçecek.Ayasofya Camii ve Sultanahmet Camii'ni gezecek olan Merkel, daha sonra Alman Lisesini ziyaret ederek, öğrencilerle bir tartışma paneline katılacak.Angela Merkel, Alman cemaatinin dini temsilcileriyle de görüşecek.Almanya'nın Essen kentinin ve İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle verilecek konsere katılacak olan Merkel, yarın akşamı ülkesine dönecek.Merkel'e ziyareti sırasında göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile çok sayıda Alman ve Türk işadamının da eşlik edecek.

Türk okulu açarız ama

Başbakan Erdoğan'ın Almanya'da eğitim dili Türkçe olan okulların açılması önerisine, "Bu fikir bizi ileriye götürmez, çünkü temelde Türk kökenli çocuklar ve gençler bizde Alman okullarına gitmeli. Buradaki Türk çocuklarının Türk lisesine gitme fikrini benimsemiyorum" yanıtını vermişti.Bunun üzerine Erdoğan da, "Türkiye şamar oğlanı mı? Türkiye'de Almanca eğitim yapan okullar var. Biz rahatız. Üniversite talebinde bulundular. Beykoz'da 120 dönüm fidanlık yeri veriyoruz. Merkel'den bu yaklaşımı hiç beklemezdim" demişti.İki lider bugün Başbakanlık'ta bir araya geldi ve ılımlı mesajlar verdi. Merkel, "Türkiye'nin yurtdışında okulları olabilir. Ama bu Almanca öğrenmemek için bir bahane olmamalı. Ortak tutum üzerinde anlaşmaya vardık" dedi.Başbakan Erdoğan da, "Bayan Merkel'den Türkiye'dekiyle aynı statüde Almanya'da da adım atılabileceği noktasında bunu duymak beni mutlu etti" açıklamasında bulundu.

İran konusunda ters düştüler


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakan"ı Angela Merkel, Başbakanlık Merkez Bina"da yaptıkları görüşme sonrasında ortak basın açıklaması yaptılar. İran"da ki nükleer silahlar ve uygulanan yaptırımları değerlendiren Merkel, İran"ın bir adım atmaması durumunda Birleşmiş Milletler nezdinde bir karar alacaklarını belirtti. Erdoğan ise, İran"ın Türkiye için önemli bir ortak olduğunu ve İran"a bu güne kadar uygulanan iki yaptırımında delindiğini ifade ederken, konunun diplomasiyle çözülmesi gerektiğini savundu.

MERKEL: “İRAN ADIM ATMAZSA, BM NEZDİNDE KARAR ALIRIZ”

Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakan"ı Merkel Başbakanlık"taki görüşmeleri sonrasında basın toplantısı düzenledi. Toplantı da İran"ın durumunu değerlendiren iki lider, görüş ayrılığına düştü. İran"a uygulanan yaptırımları değerlendiren Merkel, "İran önümüzdeki dönem belirgin adım atmazsa BM nezdinde yaptırım kararı vereceğiz. Türkiye'yle de bu konuda görüşmeyi sürdüreceğiz" dedi.

ERDOĞAN: “KONU DİPLOMASİ İLE ÇÖZÜLMELİ”

Başbakan Erdoğan ise, Türkiye'nin bu konuda diğer ülkelerden farklı konumuna sahip olduğunu belirtirken, İran"la komşuluk ve dostluk bağlarına dikkat çekti. Erdoğan, "İran ile aramızda kilometrelerce sınır ve asırları yakalayan bir dostluk var. Şu an bizim için önemli bir ortak. Rusya'da sonra enerji konusunda ikinci ortak. Zaten İran'a iki kez yaptırım uygulandı ama kararı alan ülkelerin yaptırımı deldiklerini gördük ve bu yolun sağlıklı olmadığı inancındayız. Konu diplomasiyle çözülmeli" diye konuştu. Başka ülkelerin de nükleer silahları olduğunu söyleyen Erdoğan, onlara yaptırım uygulanmadığını, aradaki tek farkın İran'ın Atom Enerjisi Kurumu üyesi olması olduğunu belirtti.

Mİlliyet