PKK ile yürütülen görüşmeler sonucu hazırlanan protokolü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamadığı iddia edildi.
Gündeme bomba gibii düşen ses kaydının perde arkasını Kürt siyasetinin tecrübeli isimlerinden Şerafettin Elçi anlattı. Erdoğan'ın imzalamadığı protokol sonrasında PKK'nın kanlı saldırılara başladığı öne sürülüyor.
 
 
Elçi'nin çarpıcı açıklamaları Habertürk'ün sürmenşetinde yer aldı. Gündeme bomba gibi düşen ses kaydının yankıları sürüyor. Habertürk Genel Yayın yönetmeni Fatih Altaylı'ya konuşan KADEP'li Elçi, MİT-PKK görüşmesine hiç şaşırmadığını "daha çok görüşme var" sözleriyle dile getiriyor.
 
BDP MECLİS' GELİYOR
 
PKK bu yüzden saldırdı
Başbakan Erdoğan'ın seçimlerden birkaç gün önce önüne gelen metni imzalamamasından sonra PKK'nın saldırılara başlaması dikkat çekti. PKK'nın ilk büyük kanlı eylemi olan Silvan saldırısının zamanlaması da Elçi'nin protokol iddiasıyla örtüşüyor
Elçi ayrıca BDP'lilerin 1 Ekim'de Meclis'e geleceğini savundu. Elçi "Soruna dikkat çektik ama bu tavır sonsuza kadar sürmemeli. BDP'deki arkadaşlar da bu fikirde" diye konuştu.
 
ERDOĞAN MÜTHİŞ LİDER
 
Elçi, Atatürk'ten sonra gelmiş en iyi ikinci lider olarak gördüğü Erdoğan'ın bu sorunu çözeceği inancında. Elçi, İmralı-Kandil hattıyla yürütülen görüşmelerin ardından hazırlanan metin protokol haline getirildiğini söyledi. Altaylı o protokolü sordu, Elçi de işte böyle anlattı:
 
PROTOKOLÜN HİKAYESİ
 
"Devlet biliyor. Bir protokol oluşturuldu. Bu protokol İmralı'ya götürüldü. Öcalan protokolü inceledi. Sonra da 'Kandil de bir görsün. Onlar da onaylasınlar' dedi. Protokol Kandil'e de gönderildi. Onlar da mutabık olduklarım bildirdiler. Zaten Sabri Ok, PKK'yı temsilen bulunuyordu toplantılarda."
 
"SONRA NE OLDU O PROTOKOL"
 
"Bir metne dönüştürüldü. Kürt tarafı bunun Türkiye Cumhuriyeti tarafından da imzalanmasını istiyordu. Ben onlara o zaman söyledim. 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti böyle bir metnin altına imza atmaz. Oradaki şartlara zaman içinde uyar, bunları yapar belki ama asla imzalamaz' diye. Onlar 'Türkiye Cumhuriyeti de bunu imzalasın' diye direttiler. Böyle bir beklentiye girdiler."
 
 
 
 
TÜRKİYE PROTOKOLÜ İMZALAMADI'
 
"Konu Başbakan'a gitti. Başbakan böyle bir protokolün imzalanmasının mümkün olmadığını söyledi ve imzalanmadı."
 
NE ZAMAN OLDU BU?
 
"Seçimlerden kısa bir süre önceydi. Belki birkaç gün. Ben imzalanmayacağım biliyordum. Bir devlet böyle bir metni imzalamazdı. Başbakan haklı olarak o günlerde kavgasız, gürültüsüz, şiddetsiz bir seçim ortamı istiyordu. Bu yüzden de görüşmeler iyi gidiyordu. Bence imza da önemli değildi."
 
PROTOKOLÜN İMZALANMAMIŞ OLMASI SORUNUN ÇÖZÜMSÜZLÜK AŞAMASINA GİRDİĞİNİ Mİ GÖSTERİYOR?
 
"Bence değil. Tayyip Erdoğan çok iyi bir politikacı ve müthiş bir lider. Bakın açık söylüyorum. Cumhuriyet tarihinde Atatürk'ten sonra gelmiş en önemli lider. 2. büyük lider. Bu sorunu isterse o çözer ve çözecek güce sahip."
 
ÜÇ ADIMDA PKK BİTER!
 
Elçi Kürt sorunun çözümünü Altaylı'ya üç madde ile sıraladı:
 
1) Ana dilde eğitim
2) Kürt kimliği tamnacak. Anayasa'daki Türklük vurgusu Anayasa'dan çıkarılacak.
3) Yerel yönetimlerin, bölgesel yönetimlerin güçlendirilmesi.
 
ÖCALAN SONRAKİ İŞ
 
Öcalan'a özgürlük talebinin ne olacağını soran Altaylı'ya Elçi, "Sonra Öcalan da İmralı'dan normal bir hapishaneye alınır. Belki soma ev hapsine geçirilir. Bunlar sonraki işler." diye cevap verdi.
 
milliyet