Yargı krizinde tartışmaların odağında yer alan savcılardan Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş 8 yıl önce Erdoğan için takipsizlik vermiş.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş'un, 2002 yılında Rize'de Başsavcı olarak görev yaptığı sırada, Recep Tayyip Erdoğan'ın 1992 yılında yaptığı bir konuşma nedeniyle soruşturma başlatıp, daha sonra zaman aşımı nedeniyle takipsizlik kararı verdiği ortaya çıktı.

Bu olay 2002 yılında meydana geldi. O dönemde Ak Parti Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olduğu 22 Mayıs 1992 tarihinde, Rize'de partisince düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşma, 16 Nisan 2002 tarihinde televizyonlarda ve gazetelerde yayınlandı. Bunun üzerine Rize Emniyet Müdürlüğü'nden alınan kasetin çözümü yapıldı ve bilirkişi raporu hazırlandı. Erdoğan hakkında, TCK'nın 159'uncu maddesi uyarınca, `Devletin askeri kuvvetlerini alenen tahkir ve tezyif' suçlaması ile soruşturma açıldı.

Sinan Kuş'un başsavcı olarak görev yaptığı Rize'de Recep Tayyip Erdoğan hakkında açılan soruşturma 28 Mayıs 2002 tarihinde tamamlandı ve zaman aşımına uğradığı belirtilerek takihsizlik kararı verildi. Bu karar, avukatı aracılığıyla Erdoğan'a iletildi.

DHA