Türkiye, AKP"nin eski Aydın İl Başkanı İsmail Hakkı Eser"in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ı peygambere benzeten sözlerinin yarattığı siyasal gerilimi yaşarken Trabzon"un Of ilçesinin AKP"li Belediye Başkanı Oktay Saral, Erdoğan için her gün 2 rekat şükür namazı kılınması çağrısında bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, konuyla ilgili yorum yapmazken Diyanet yetkilileri ve müftüler dinde böyle bir şeyin yerinin olmadığını vurguladı.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; AKP Of İlçe Başkanlığı"nı ziyaret eden Saral, Ergenekon soruşturmasının ülkeye yapılan en büyük hizmet olduğunu savundu.

Saral, “Bugüne kadar halkın iktidarı olamadı. Bir defa oldu. O da 28 Şubat"ta alaşağı edildi. Bugün gücünü halktan alan bir iktidarımız var. Bu iktidar önceki dönemlerde olduğu gibi, oylarını aldığı halkına sırtını dönmüyor” dedi.

Erdoğan için her gün 2 rekat şükür namazı kılınması çağrısında bulunan Saral, “Amerika"dan bile korkmayan, kimseyi takmayan İsrail, ilk defa Türkiye"den özür diledi. Allah, Başbakanımızı bizim başımıza nasip ettiği için her gün iki rekat şükür namazı kılmamız gerekir. Türkiye, İslam dünyasının lideri konumunda. Türkiye kabuğunu kırdı, artık dünyaya yön veren bir ülke konumuna geldi” diye konuştu.

Trabzon Müftü Yardımcısı Zeki Aksoy ise kişiler için şükür namazı kılınamayacağını söyledi. Aksoy, şükür namazının kurban kesildikten sonra ya da bir işi olan insanın şükretmek için kılabileceğini ve sadece Allah rızası için yerine getirilebileceğine dikkat çeken Aksoy, “Kişi için ne şükür ne de başka namaz olmaz, kurban kesilmez. Kişiler için kesilen kurban yenilmez. Hepsi Allah için, Allah rızasına yapılır. Ancak yapılan işin sevabı kişilere gönderilebilir” dedi.

Dinde yeri yok

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ise konuyla ilgili sorulara “Böyle gündelik, medyatik açıklamalarla ilgili değerlendirme yapmayız, bizim işimiz çok daha kapsayıcı ve önemli” diye yanıt verdi.

Saral"ın sözleri ve Erdoğan için yapılan “Peygamber” benzetmesini değerlendiren Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Başkanı Lokman Özdemir, “Böyle bir yaklaşım olmaz, öyle peygamber yerine koydurma, şükür namazı kıldırma İslamda yoktur. Böyle bir yakıştırma haramdır. Bu tür yaklaşımlar İslam dinine hakarettir. Kim böyle bir yaklaşımda bulundu ise insanlar için, politikacılar için şükür namazı kılınması çağrısı yapıyorsa, böyle bir yaklaşımda bulunursa biz bunu kınıyoruz” dedi.