Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''14 Mart'tan bu yana ne yazık ki yabancı sermayede ciddi bir düşüş var. Niçin? Çünkü küresel sermaye güven ister, istikrar ister. Bunu zedelemeye gayret edenler, bunun hesabını tarihe veremeyeceklerdir'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerilim siyasetinin tarafı olmadıklarını ve olmayacaklarını belirterek, ''Şimdiye kadar kimsenin yürütmediği bir yönetim anlayışını sergiliyoruz. Bunun için çekilmek istendiğimiz girdaba değil, ülkemizin gerçek meselelerine bakıyoruz'' dedi. Erdoğan, Başakşehir'deki toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ana muhalefet partisini eleştirerek, CHP'nin, Sosyalist Enternasyonal'den atılacak partiler listesine konulduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Orada da sana yer yok. Niye? Çünkü hiçbir zaman demokrat olamadın. Hiçbir zaman söylediklerinin arkasında durmadın. Dürüst, samimi davranmadın. Ülkenin menfaatlerini gözetmedin ve bu ülkede 'şurada şunu şunu yaptım' diyemedin. Diyecek bir şeyin de yok'' şeklinde konuştu. AK Parti'nin gelecek hafta yapılacak grup toplantısında, 2002-2008 döneminde enerjide neler yapıldığını anlatacağını ifade eden Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, 'enerjide son 5 yılda hiçbir şey yapılmadığını' söylediğini hatırlattı.

''Eline, diline dursun. Nasıl bunu söylersin? Haberi yok ki'' diyen Erdoğan, Baykal'ın, Başakşehir'in bile yerini bilemeyeceğini, hatta Başakşehir'i görüp, 'Herhalde bunu biz yapmıştık' diyebileceğini ifade ederek, şöyle devam etti: ''Hani güzel bir şey var ya; Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış. Mahirdirler, bunları iyi yaparlar. Buraların nasıl hızla değiştiğini, Türkiye'nin nasıl değiştiğini, şehirlerin mimarisinin TOKİ ile nasıl değiştiğini, altyapı ve üst yapıda neler olduğunu bilmiyor, 'Ne yaptılar?' diyor. Ankara'nın Esenboğa Havaalanını gör. Oradan şehre girerken yapılanları gör. Turgut Özal Bulvarı yapıldı, bir gör. Hiç olmazsa şunu bir takdir et, 'teşekkür ederiz' de. Yok... Gecekondular içinden başkente giriliyordu. Bunlar, yapılanları görmezler. Gözleri vardır ama göremezler, kulakları vardır ama duymazlar, dilleri vardır ama gerçekleri konuşmazlar.''

-''LAF DEĞİL, İŞ ÜRETİYORUZ''-

Başbakan Erdoğan, İstanbul'a dürüst, samimi ve dikkatli bir şekilde bakanların, yaşanan köklü değişiklikleri ve ilerlemeyi rahatlıkla görebileceğini kaydederek, bu gelişmeyi tüm dünyanın gördüğünü, ancak bazılarının göremediğini söyledi. İstanbul'un son 6 yılda dünyanın yıldızı en çok parlayan şehirlerinden biri olduğunu ve kentteki otellerin yüzde 80-90 doluluk oranına kavuştuğunu belirten Erdoğan, İstanbul'un yanı sıra Antalya, Ankara ve İzmir'in de cazibe merkezi haline gelmeye başladığını kaydetti.

Türkiye'ye yakışan neyse bunların olduğunu ve olacağını vurgulayan Erdoğan, şehirleri mamur hale getirmek ve memleketin her köşesini geliştirmenin, yönetim anlayışlarının en temel ilkesi bulunduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin her ilinde üniversitenin kurulduğunu ve muasır medeniyet çıtasını yükseltmeye çalıştıklarını anlatarak, şunları kaydetti: ''Laf değil, iş üretiyoruz. Emek veriyoruz, alın teri döküyoruz. Sırtında yumurta küfesi olmayanlar, 'Bugüne kadar bu ülkeye ne kattın, ne verdin, hangi projeyi gerçekleştirdin, hangi şehri ihya ettin, hangi yolu açtın, hangi eseri inşa ettin?' sorularına verecek cevabı olmayanlar, ülkenin gündemini hayatın gerçeklerinden koparmaya çalışıyorlar. 'Türkiye'yi daha çok güzelleştirdiniz, şehirlerimizi daha çok mamur hale getirdiniz, skandallarla kirlenen yönetimi, siyaseti arındırdınız, dağları deldiniz sularımızı akıttınız, yollarımızı açtınız, binlerce kilometrelik borular döşediniz, ülkemizi bir enerji koridoru haline getirdiniz, ama bize siyaset yapacak alan bırakmadınız' diye öfkeleniyorlar.''

Başbakan Erdoğan, göreve geldiklerinde sadece 9 ilde var olan doğal gazı 59 ile ulaştırdıklarını belirterek, ''Sayın Baykal, nerede yattığının farkında mısın sen? Herhalde Türkiye'de değil. 59 vilayete doğal gaz geldi, gör. Ama bunlar Ankara'ya mahkum zihniyet. Bunların iş yapmaya hiçbir zaman derdi olmadı. Zaten iş yapmaya yapmaya da yapma melekeleri körelmiş. Yapılan işleri dahi anlamakta güçlük çekiyorlar'' şeklinde konuştu.

-''BU ER MEYDANI BOŞ DEĞİL''-

Belediyecilik anlayışlarının, sadece halkın ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Biz, gerilim siyasetinin tarafı değiliz, olmayacağız, Gücümüzü, enerjimizi halktan aldık, halkın kaynaklarını halka veriyoruz. Bizim yönetim anlayışımız halkın, şehirlerin ve ülkenin ihtiyaçlarına odaklanmaktır. Bunun için şimdiye kadar kimsenin yürütmediği bir yönetim anlayışını sergiliyoruz. Bunun için çekilmek istendiğimiz girdaba değil, ülkemizin gerçek meselelerine bakıyoruz. Bu ülke düne kadar ne durumdaydı, bugün ne durumda? Nereden nereye geldiğimizi bilmezsek, bulunduğumuz noktadan nereye gideriz bilemeyiz. Bu ülkenin imkan ve kaynaklarını heba edenler sorumsuzluk içinde olabilir. Geçmişte Türkiye'nin tüm zenginliklerini hortumlayanlar, Türkiye'nin bankalarını yağmalayanlar, demokrasiyi önemsemeyebilir. Onlar İstanbul'u, İzmir'i, Ankara'yı, Diyarbakır'ı, Sivas'ı düşünmeyebilir.

Onlar 70 milyonun huzurunu önemsemeyebilir. İnsanlarımız rahat ve huzur içinde yaşasınlar diye yapılan eserleri küçümseyebilir. Ama unutmayın, bu er meydanı boş değil. Bu ülkeye aşkla bağlı olan, bu ülkeye son nefesine kadar hizmet edecek olan kadrolar var. Bu ülkenin gücünü kaybetmemesi, istikrarını koruması, medeniyet hedeflerinden vazgeçmemesi, yüreği yanan samimi insanlarla mümkündür. Hiçbir şey yapmayanlar, ideolojik sloganlarla Türkiye'nin bu büyük yürüyüşünü durduramaz. Bu mesele bir millet meselesidir, illet meselesi değil. Bu mesele bir ülke meselesidir. Bu mesele bir istiklal ve istikbal meselesidir.

Bu meselenin tek sahibi vardır, o da millettir. Kimse ama kimse, şerefine toz kondurmayan bu milleti hor göremez. Kimse, bu milletin iradesini dizginleyemez. Bu millet daima hakkaniyet sahibidir, daima adaletten yanadır.'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''14 Mart'tan bu yana ne yazık ki yabancı sermayede ciddi bir düşüş var. Niçin? Çünkü küresel sermaye güven ister, istikrar ister. Bunu zedelemeye gayret edenler, bunun hesabını tarihe veremeyeceklerdir'' dedi.

Erdoğan, Başakşehir'deki toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 3 yılda suyu ve yolu olmayan köyü kalmadığını, bölgesinde ve dünyada itibarını en yükseğe çıkardığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, ''Türkiye, göreve geldiğimiz zaman dünyanın 26. ekonomisiydi, şimdi 17. büyük ekonomisi. Sayın Baykal, 26'dan 17'ye yükseldik, haberin var mı? Türkiye bugün Avrupa'nın en büyük 6. ekonomisi, haberin var mı?'' diye konuştu. 2006 yılında kurulan Yatırım Promosyon Ajansı ile Türkiye'ye yabancı yatırımcıların girişini kolaylaştırdıklarını ve aynı yıl Türkiye'ye 20 milyar dolar küresel sermayenin girdiğini anlatan Erdoğan, 2007'de bu rakamın 22 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

-''YATIRIMLARDAN BÜTÜN TÜRKİYE PAYINI ALIYOR''-

Erdoğan, ''14 Mart'tan bu yana ne yazık ki yabancı sermayede ciddi bir düşüş var. Niçin? Çünkü küresel sermaye güven ister, istikrar ister. Bunu zedelemeye gayret edenler, bunun hesabını tarihe veremeyeceklerdir. Bu yatırımlardan bütün Türkiye, bütün illerimiz payını aldı ve alıyor. Yalnız Marmara Bölgesi değil, yalnız birkaç ihracatçı firma değil, Türkiye'nin bütün şehirlerinde binlerce firma nasibini alıyor'' şeklinde konuştu. Türkiye'nin ihracatının 79 yılda 36 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Erdoğan, bu rakamın son 5.5 yılda 121 milyar dolara çıktığını kaydetti.

Erdoğan, tüm bunların itibarla gerçekleştiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: ''Güven ve istikrarla oluyor. Bu güven ve istikrar ortamından rahatsız olanlar var. Türkiye'nin sırtına yine eski ağırlıkları yüklemek isteyenler var. Bizim büyük çaba ile fedakarlık ile attığımız o yükleri, enflasyonu, yoksulluğu tekrar milletimizin sırtına yüklemek isteyenler var. Bir gün şu muhalefette olan partilerden birinden, 'Enflasyonu tek haneli rakama indirdiniz. Şimdi 14 Mart'tan sonra tekrar çift haneli rakam gözüktü. Şöyle şöyle yaparsanız tek haneli rakama iner' diye bir şey duydunuz mu? Hayır, tam aksine bunlar enflasyon artarsa zil takıp oynarlar. Ve bunlar ne yazık ki Türkiye'nin kamu net borç stokunu da söylerken doğru konuşmuyor...Yanlış rakamlar veriyor. 'Türkiye'nin şu anda dış borcu 500 milyar doların üstünde' diyor. Yazıklar olsun. Nasıl rakamlar söylüyor. Göreve geldiğimizde Türkiye'nin kamu net borç stoğu GSMH'ye göre yüzde 78.4'tü, şimdi ise yüzde 36-37'ye düştü. Bunu göremiyor. Neden? Göz var ama göremiyor işte.''

-''YAPTIKLARIMIZ BAŞLANGIÇ''-

Başbakan Erdoğan, şimdiye kadar yaptıklarını bir başlangıç olarak gördüklerini ifade ederek, elde edilen başarıları daha da ileri noktalara taşıyacaklarını söyledi. Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmak istediklerini, bunu da lafla değil işle yaptıklarını kaydeden Erdoğan, bir süre önce CHP Genel Başkanı Baykal'ın çıktığı Güneydoğu Anadolu gezisinde pek çok konuda gerekli cevabı aldığını söyledi. Türkiye'yi her şeyin daha iyisine layık gördüklerini de dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin imkan ve kaynaklarıyla tüm şehir, ilçe, belde ve köyleri mamur bir hale getirdiklerini anlattı. ''Dünyanın ilk 10 ekonomisi içine de gireceğiz'' diyen Erdoğan, Gayri Safi Yurtiçi Hasılayı 230 milyar dolardan 2007 sonu itibariyle 659 milyar dolara çıkardıklarını ve kişi başı milli geliri de 2 bin 300 dolardan 9 bin 333 dolara yükselttiklerini kaydetti.

Kısa bir zaman içinde hedeflerinin, kişi başı milli gelirde 10 bin doları aşıp, 15 bin doları yakalamak olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun için de güven ve istikrar ortamının zedelenmemesinin önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, Başakşehir'in, 130-150 bin nüfusuyla yeni bir şehir haline geldiğini, Olimpiyat Stadının yakınına kısa bir süre sonra dev bir sağlık kent kuracaklarını anlatarak, yakında alınacak 10 adet ambulans helikopter ile sağlıkta yeni bir dönemin başlayacağını, ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya kış mevsiminde kullanılmak üzere paletli ambulanslar gönderdiklerini kaydetti.

Erdoğan, bu bölgelerde hamile kadınları doğuma 10 gün kala şehre getireceklerini ve 10 gün de doğum sonrası olmak üzere misafir edeceklerini anlattı. Demokratik laik sosyal hukuk devleti olan Türkiye'nin sosyal devlet özelliklerini yerine getirdiğini kaydeden Erdoğan, devlet olarak insanların tüm ihtiyaçlarına sahip çıkacaklarını da ifade etti.

-KADİR TOPBAŞ-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bugün hem çevre hem de ulaşımla ilgili önemli açılışlar yapıldığını söyledi. Bağlarbaşı Kültür Merkezinin 14 milyon 250 bin YTL, Başakşehir'deki 5 tesisin de 40 milyon YTL'ye mal olduğunu belirten Topbaş, açılışı yapılan ve temeli atılan toplam 29 kavşak ve yolun da 536 milyon YTL'ye mal olduğunu kaydetti. İstanbul'un altyapı sorununu çözmek için 4,5 yılda çok büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Topbaş, kentin sadece altyapısını değil üst yapısını da ele alan bir yatırım programı gerçekleştirdiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, konuşmaların ardından toplu açılış ve temel atma işlemini, bazı merkezlerle de canlı bağlantılarla gerçekleştirdi.

Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ile birlikte kurdele keserek, temel atma ve toplu açılışları yaptı. Törene, bazı milletvekillerinin yanı sıra KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve vatandaşlar katıldı. Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, törenin ardından Sular Vadisi'ni gezdi.