Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile teröre yönelik ortak mücadelede 3'lü mekanizma çerçevesinde güvenlik işbirliğinin daha da ileri taşınması konusunu kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini belirterek, ''Memnuniyetle söylemek isterim ki bu konulardaki değerlendirmelerimizin örtüşmesi gerçekten daha ileri mesafeye taşınması hususunda her iki ülkenin hükümetinde irade mevcut'' dedi.

Irak Başbakanı Maliki, konuşmasında Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, ''Dost ülke Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetine hoş geldiniz diyorum'' ifadesini kullandı.

Bu ziyaretin her iki ülkenin siyasi iradeleri tarafından konulan hedeflere ulaşma yolunda atılan bir adım olduğunu belirten Maliki, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin tek yönlü olmadığını vurguladı. Ziyaretin her alanda ilişkileri güçlendirme yolunda atılan bir adım olduğunu belirten Maliki, şunları kaydetti:

''Zira iki ülke arasında ticaret, ekonomi, sanayi alanında işbirliği anlaşmaları yapılmakta ve imzalar atılmaktadır. Bölgedeki gelişmeleri de ele aldık. Halkların taleplerine kulak asmamak olmaz. 'Halkların taleplerini destekleyelim' demek, o ülkelerin iç işlerine müdahale anlamına gelmez. İki ülkenin sahip olduğu ve faydasını gördüğü, imkanlar bize sorumluluk yüklüyor.

Yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşması imzaladık ve iki başbakan başkanlığında bir kurul tesis edildi ve bunun ilk toplantısını en kısa zamanda yapacağız. Bu ilişkiler dertleriyle tasalarıyla, ümitleriyle, kaygılarıyla ortak olan iki komşu ülkenin ilişkileri geliştirmeye ne kadar ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Bölge ülkelerini etkisi altına alabilecek terörün yöneticileri, onu kullananlar, burada terör örgütlerini kast ediyorum, bunlara karşı tutumumuz etkinliklerini azaltacaktır. Irak'ın terör faaliyetlerine maruz kaldığı gibi Türkiye'nin de kaldığını biliyoruz. PKK ve El Kaide örgütlerinin estirdiği terör havasını biliyoruz. Her iki ülkenin teröre karşı işbirliği yapmak zorunda olduğunu biliyoruz. Aşırı ve radikal terör düşüncelerine sahip olan örgütlere de karşı işbirliği yapmamız gerekiyor.''

-''IRAK'TAKİ TÜM NÜFUS KESİMLERİNE EŞİT MESAFEDE YER ALDIK''-

Başbakan Erdoğan da konuşmasına, ''Şahsıma ve heyetime yönelik misafirperverlik için Maliki'ye teşekkür etmek istiyorum'' diyerek başladı.

Irak'a bu gelişinde şartların biraz daha normalleştiğini görmenin memnuniyeti içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Irak bizim için dost bir ülke olmaktan öte, kardeş bir ülkedir. Irak halkının uzun yıllardır çektiği sıkıntıları, acıları yüreğimizde hissettiğimiz gibi olumlu yönde mevcut gelişmeleri bundan sonra olabilecek gelişmeleri taktirle ve hayranlıkla izliyoruz'' diye konuştu.

Irak halkı ve yönetiminin birlikte layık olduğu aydınlık güzel günlere en kısa zamanda ulaşacağına inandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Biz Irak'la sadece aynı coğrafyayı paylaşmıyoruz, ortak bir tarihi ve kaderi paylaşıyoruz. Bizim için Irak'ın her köşesi, bizler için Irak halkının her ferdi aynı derecede önem arz eder. Bugüne kadar her platformda Irak'ın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, birliğini, beraberliğini savunduk. Irak'ın güvenlik ve istikrarını sürekli gözettik.

Irak'taki tüm nüfus kesimlerine eşit mesafede yer aldık. Görüşmelerimizde sorumlu bir komşu, bir dost ve kardeş olarak ülkemizin Irak'a olan desteğinin devamı konusundaki kararlılığımızı kardeşim Maliki ile paylaştım.
İkili ilişkiler ile yüksek düzeyli konseyin çalışmalarını da ele aldık. Tabii iki önemli kardeş ülke olarak bölgedeki gelişmeleri değerlendirmeden yapamazdık. Gerek Kuzey Afrika, gerek Ortadoğu'daki tüm gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Genelde değerlendirmelerimizin örtüştüğünü gördük. Teröre yönelik ortak mücadelede 3'lü mekanizma çerçevesinde güvenlik işbirliğimizin daha da ileri taşınması konusunu da kapsamlı şekilde değerlendirdik. Memnuniyetle söylemek isterim ki bu konulardaki değerlendirmelerimizin örtüşmesi gerçekten daha ileri mesafeye taşınması hususunda her iki ülkenin hükümetinde irade mevcut.''

İki ülkenin ekonomik ilişkileri de daha ileri taşımanın kararlılığı içinde olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, 2010 yılı itibariyle 7.5 milyar dolar olan ticaret hacmini daha yukarı taşıma kararlılığını ortaya koyduklarını aktardı. Erdoğan, ''Türk müteahhit firmalarının Irak'ın imarında rol alacak olması, rol alması bu da güzel bir örnektir. Enerjiden, gıdaya dayanışmamız bu süreçte devam edecektir'' dedi.

Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve diğer siyasi liderlerle de görüşeceğini belirten Erdoğan, ''Meclis'e hitabımız olacak. Yarın Necef ve Erbil'e gideceğiz. Necef'de bildiğiniz gibi Sistani ile bir görüşmemiz olacak. Sistani ülkede kardeş kavgasının doruğa ulaştığı günlerde halkı sükunete ve sağduyuya sevk eden, Iraklılar'ın huzur ve barış içinde yaşamasını sağlamak için gerekli zemini oluşturmaya çalışan büyük bir alimdir. Erbil'de de bölgesel yönetimin başkanı Barzani ile bir araya geleceğim. Bu ziyaretlerimiz Irak'ın her köşesine ayrı ve eşit derecede önem verdiğimizin bir göstergesidir'' diye konuştu.

Ziyaret boyunca atılan her adımda, yapılan her görüşmede mesajlarının hep aynı olduğunu belirten Erdoğan, ''Bu mesaj, işbirliği, kardeşlik ve dayanışma mesajıdır. Irak'ın birliği, beraberliği ve bütünlüğüne yönelik mesajlardır. Tüm Iraklı kardeşlerimin birbiriyle dayanışma içinde olması, birlik ve beraberlik içinde olması, onların mutluluğunu, huzuru görmek bizleri de mutlu edecektir, bunu ayrıca ifade ediyorum'' dedi.