Önce mahkum sonra kahraman ilan ettiler

Kürt meselesiyle ilgili yazıları nedeniyle 6.5 yıl hapse mahkum edildiğini hatırlatan ünlü yazar, Türkiye"nin kötü yönetildiğini söyledi.

İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi"nde 25 ülkeden 50"yi aşkın çevirmen ile dünyanın sayılı yayınevlerinin yönetici ve editörlerinin katıldığı "Çevirmenleri ve Yayıncılarıyla II. Uluslararası Türk Edebiyatı Sempozyumu"nda Yaşar Kemal ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay"ın konuşmaları gündem oluşturdu. Sempozyumun Onur Konuğu olan ve açılışta yaptığı konuşmada Türkiye"de kötü bir yönetim olduğunu söyleyen Yaşar Kemal, Kürt sorunuyla ilgili barış çağrısında bulundu ve Kürt meselesini yazacağını açıkladı:

ARKADAŞIM BAKAN: Ülkemizi tanıtacak edebiyattır. Önceki hükümetler bunu akıl edemedi ve yazarlara düşmanlık yaptı. İnşallah bunlar da dostluk yapar. Burada benim eski bir arkadaşım var. Kültür Bakanı yaptılar onu, şaşırdım, ona da söyledim ben; "N"aptın sen?"diye.

BARIŞ YOK: Şimdilik bazı şeyler iyiye doğru gidiyor ama Türkiye"de barış yok. Barış var diyorlar, Bakan arkadaşım da diyor. Ama 30 yıldır Türkiye"nin belası bir savaş var. Hiçbir ülke bu kadar korkunç bir şeye uğramamalı; Türkiye uğradı. Kardeş kardeşi öldürüyor.

BENİ MAHKUM ETTİLER: Bu Kürt meselesini yakında yazacağım. Yazdım da zaten. Mahkum de ettiler beni. Barış isteyen bir adam mahkum edilir mi? 1 yıl 5 ay üzerine, 5 yıl da Kürt meselesini yazdığım için mahkum ettiler beni. Olamaz böyle bir şey!

KARA DEFTERLER YAZACAK: Kötü bir yönetim var Türkiye"de. İnşallah kendilerini iyi yönetim olarak gösterirler. Kara defterler yazacak bunlar için, kara defterler... Tarihe almayacaklar bunu.

KAHRAMAN DEĞİLİM: Mahkum olduğum zaman akademide üyeydim. Sonra Cumhurbaşkanı oldu bir adam; "Yaşar Kemal bir kahramandır"dedi. Ben çıktım kürsüye. "Ben kahraman değilim"dedim. "Kahraman olmak istemem"dedim.

"Yazarlarımız faşist yaklaşımın bedelini ödedi"

GÜNAY DA ERDOĞAN GİBİ KONUŞTU

KÜLTÜR Bakanı Ertuğrul Günay, Yaşar Kemal"in konuşması üzerine yaptığı açıklamada Türkiye"nin geçmişinde baskıcı uygulamalar olduğunu ancak şimdi bunların aşıldığını ileri sürdü. Günay, NTV"nin sorularını yanıtlarken ünlü yazarın ferevanını anladığını söyledi:

500 YILLIK BARIŞ: ”Türkiye"de, benim kastettiğim, 1400"de Timur"un istilasından sonra Anadolu topraklarında 1918 ve 1922 arasında bir savaş yaşandı. Ondan sonra ne istila, ne düşman, ne işgal gördük. Anadolu topraklarında esas itibariyle beş yüz yıldan beri barış var.

BARIŞ İSTİYORUZ: Son çeyrek yüzyılda ne yazık ki bir talihsizlik yaşıyoruz. Bir terör olgusuyla karşı karşıyayız. Bu alanda geçmiş yıllarda itiraf etmek gerekir ki, özellikle 12 Eylül yönetimini kastediyorum, bu yanlışları, bu yanlışa sürüklenişi kışkırtan olumsuz davranışlar, idari yanlışlar ve baskıcı davranışlar oldu. Ama şimdi biz Türkiye Cumhuriyeti"nin işbaşında olan Hükümeti olarak, geçmişte kim ne yapmış olursa olsun, bütün yanlışların üzerine sünger çekmek ve Türkiye"de barışı, bütün insanların mutlu olacağı ortamı yeniden tesis etmek istiyoruz.

FAŞİST YAKLAŞIMLAR: Yaşar Kemaller, Orhan Kemaller, Nazım Hikmetler, Necip Fazıllar, ülkenin sağlı sollu bir dolu düşünen insanı, geçmiş yıllarda ne yazık ki düşünceleri yüzünden ve düşüncelerini ifade etme gayretleri yüzünden ağır bedeller ödedi. Bu bir ilkel dönemin, eskimiş kafanın, dar kalıpçı faşizan yaklaşımların sonuçlarıydı.

FEVERANINA KATILIYORUM: Yaşar Kemal"i ben onyıllardır biliyorum. Yaşadıklarını da yazdıklarını da biliyorum. O yüzden feveran etmesine de çok katılıyorum. 1996"da aldığı bir cezadan söz ediyor, hepsini biliyorum ama bundan sonra ülkemizde ne Yaşar Kemaller"in, ne diğer yazarların, düşünürün, düşüncelerinden ötürü ceza göreceği bir ortama kavuşmak için elimizden geleni yaptığımızı söylemek istiyorum.  VATAN