İngiliz Daily Telegraph, Türkiye'nin düşürülen savaş uçağı gerginliğinin ardından Suriye'yi "Gazabımızı denemeyin" diye uyardığını taşıdı sayfalarına.

Haberde "Türkiye'nin başbakanı dün savaş uçağının düşürülmesinin ardından 'gazaptan' bahsederek Suriye ile gerginleşen bir karşılaşma riskini göze aldı" denildi.

Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, Strateji bölümü başkanı Anthony Cordesman'ın sözlerine yer veren gazete "Suriye, bu davranışla resmen Türkiye'yi Esad rejimine karşı daha proaktif davranmaya davet etti. Erdoğan geri atmaz" diye aktardı.

Independent gazetesi de başyazısında Suriye'deki çatışmaların bölgeye yayılma ihtimaline dair bir kehanette bulundu ve Türk savaş uçağının düşürülmesini bölgenin güvenliğinin bıçak sırtında olduğu şeklinde yorumladı.

Cuma günü Suriye'nin uçağı düşürmesinden bu yana gelişmeleri özetleyen yazıda ayaklanmalar başladığından beri yaşanan şiddetin bölgeye yayılma ihtimali endişe yaratıyor dedi Independent.

Gazete, Nato üyesi olan Türkiye'nin olayın üzerine 4. maddeye dayanarak acil toplantı istemesini ise Türkiye için iki ucu keskin bir kılıç olarak değerlendirerek "İttifakın güçlerini toplantıya çağırmak Ankara'yı üyeleri Suriye'ye askeri müdahaleye hevesli olmayan Nato'nun tavsiyesine mecbur kılıyor" dedi.

ANKARA NEDEN 5. MADDE'Yİ TERCİH ETMEDİ

Independent Türkiye'nin bir üyeye saldırıyı tüm Nato ülkelerine yapılmış sayan 5. Maddeyi harekete geçirmekten kaçındığını ve böylece Türk politikacılarının tüm sert konuşmalarına rağmen, hükümetin askeri cevap seçeneğini ortadan kaldırdığını ve diplomatik seçeneklerle sınırlı olduğunu yazdı.

Bu tutumu alkışa layık bulmakla beraber, Independent olayın uluslararası kamuoyuna Libya ve hatta Irak'tan çok daha zorlu bir sorunla karşı karşıya olduklarını gösterdiğini söyledi.

Gazete, askeri müdahale seçeneğinin uzak göründüğü Suriye'de krizin mevcut istikrarsızlığı yükseltmeye devam edeceğini belirtti.
bbctürkçe