Dergi, B notu verdiği Erdoğan için, "Türkiye'yi yedek kulübesinden çıkartıp as oyuncu haline getirdi. Erdoğan'ın komşu ülkelerin pazarlarına girme konusunda gösterdiği ileri görüşlülüğü övgüyü hak ediyor." yorumunu yaptı.


Dünyaca ünlü İngiliz dergisi Monocle, dünyadaki en etkin 15 lideri değerlendirdiği sıralamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı en başarılı 5. lider olarak seçti. Liderlerin 2010 yılındaki icraatları ve başarıları üzerine bir karne hazırlayan İngiliz dergi, Erdoğan'ın kişisel çabalarının Türkiye'yi bölgesel bir süper güç haline getirdiğini yazdı. 2010'a damgasını vuran 15 liderin değerlendirildiği karnede, Lula adıyla bilinen Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio da Silva A notunu alarak birinci sırada yer aldı. Lula'yı ABD Başkanı Barack Obama, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve Polonya Başbakanı Donald Tusk takip etti. Erdoğan ise B notunu alarak 5. sırada yer aldı. Erdoğan'ın 'devlet yönetiminde gösterdiği liyakati liderlik göstergelerinden biri' olarak tanımlayan Monocle dergisi,"Batı'nın ikiyüzlülüğüne karşı gösterdiği öfke, halk nezdinde güvenilirliğini artırıyor." değerlendirmesini yaptı. Türk ekonomisinin çok iyi durumda olduğunu vurgulayan Monocle, 2010 yılında % 6,8'lik bir büyüme beklendiğini hatırlattı. Dergide, Türk ekonomisinin önündeki en büyük sorunun yüksek işsizlik olduğu belirtilirken, "Erdoğan'ın komşu ülkelerin pazarlarına girme konusunda gösterdiği girişkenliği ve ileri görüşlülüğü övgüyü hak ediyor." ifadeleri kullanıldı. "Erdoğan'ı bekleyen sorunlar neler?" sorusuna ise, "Erdoğan'ın, eski dost ülkelerin ayağına basmadan Türkiye'yi bir bölgesel güç haline getirmesi gerekiyor. Batı'daki müttefikler, hâlâ Türkiye'nin kendi yanlarında olup olmadığını merak ediyor." ifadeleriyle cevap verildi.

Erdoğan'ın Türkiye'de hâlâ çok popüler bir lider olduğuna işaret eden dergi, "Muhafazakâr seçmen onu bir kahraman olarak görüyor, liberaller de AB yolunda gerçekleştirdiği reformlardan ve demokratikleşme yolunda geçmişteki tüm liderlerden daha fazla mesafe kat etmesinden dolayı ona saygı duyuyor." diye yazdı. Ancak laik kesimin, Erdoğan'ın Türkiye'yi siyasal İslam'a doğru yönlendirdiği düşüncesi ile kaygı duyduğu da dile getirildi. Erdoğan'ın lider olarak en 'kötü' özelliğinin, "otoriter bir yönetim tarzına yönelmesi" olduğu iddia edildi.

Monocle, "Türkiye'nin uluslararası arenadaki konumu açısından Erdoğan iyi bir lider mi?" sorusuna ise, "Hem evet, hem hayır. Erdoğan, kişisel çabalarıyla küresel arenada Türkiye'yi yedek kulübesinden çıkartıp as oyuncu haline getirdi. Ancak bu kazanımların kalıcı olup olmayacağını gelecekte göreceğiz." şeklinde cevap verdi. Sıralamada birinci sırada yer alan Lula'nın ülke içindeki popülaritesinin yüzde 75'in altına hiç düşmediğini belirten dergi, dünyadaki hiçbir lidere uluslararası arenada onun kadar sempati duyulmadığının altını çizdi. Brezilyalı liderin ülkesine çağ atlattığını savunan Monocle, Lula'nın Küba ve İran konularında insan haklarını hiç gündeme getirmemesini ise eleştirdi.

İkinci sırada yer alan ABD Başkanı Barack Obama'nın dünyada ABD'nin imajını değiştirdiği belirtilerek, "Bush dönemindeki küstah bir kabadayı imajı, uzlaşmacı bir ortak görüntüsüne dönüştü." denildi. Ancak Obama'nın Afganistan ve Guantanamo konusunda Bush'un çizgisinden önemli bir sapma göstermediğinin de altı çizildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerisinde yer alan liderler arasında 8. sırada Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 9. sırada Jose Luis Zapatero, 13. sırada Almanya Başbakanı Angela Merkel, 14. sırada Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve 15. sırada İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi yer alıyor. Dergide Merkel, Sarkozy ve Berlusconi en kötü karneyi alırken, üç liderin de bir sonraki seçimleri kazanmasının zor olduğu iddia edildi. ZAMAN